Pulchne racuchy na zsiadłym mleku. Poznaj przepis na kresowy przysmak. Dowiedz się, jak zrobić zsiadłe mleko

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Racuchy są najlepsze, gdy są pulchne.
Racuchy są najlepsze, gdy są pulchne. Irina Shatilova
Pulchne, złociste racuchy na zsiadłym mleku to pomysł na prosty, pożywny posiłek. Możesz przygotować je na śniadanie, kolację, a nawet na szybki obiad bez mięsa. Zsiadłe mleko do placków robi się bardzo łatwo i nie wymaga to żadnego wysiłku. Racuchy przygotujesz błyskawicznie i na pewno zasmakują całej rodzinie. Poznaj tradycyjny przepis na kresowy przysmak.

W skrócie:

W dzieciństwie bardzo często piłam zsiadłe mleko, które robiła moja babcia. Pochodziła z Kresów, a dokładnie z Pokucia i okolic miasta, które kiedyś nazywało się Stanisławów (obecnie to Iwano-Frankiwsk). Już wiosną temperatury potrafiły wzrastać tam niemal do 30 stopni Celsjusza. Babcia wspominała, że najlepszym napojem na ochłodzenie było wówczas zimne zsiadłe mleko. Nastawiało się je w każdym domostwie i czasem wystarczyło kilka godzin, aby napój był gotowy. Później przechowywało się je w chłodnym miejscu i popijało lub robiło z niego placki czy racuchy. Dziś podzielę się z tobą przepisem mojej babci na pyszne placki na zsiadłym mleku. Nie potrzeba do nich drożdży, ale i tak wychodzą bardzo pulchne. Wyjaśnię także, jak zrobić zsiadłe mleko. To najprostsza rzecz na świecie, trzeba tylko wiedzieć, jakie mleko kupić.

Jak zrobić zsiadłe mleko?

Przede wszystkim nie każde mleko się zsiądzie. Nie nadaje się do tego mleko pasteryzowane, czyli takie, które najczęściej możemy kupić w sklepie. Zsiadłe mleko zrobisz za to z prawdziwego, surowego mleka prosto od krowy. Bez problemu kupisz taki produkt na każdym rynku czy po prostu na wsi. Ile mleka potrzebujesz? Tyle, ile zdołasz wypić. Na racuchy z mojego przepisu wystarczy szklanka, ale możesz zrobić nawet 5 litrów. Mleko od krowy przelej do garnka lub dużego słoja, przykryj zwykłą pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni. Mleko powinno stać w temperaturze pokojowej. Jak długo? To zależy od mleka. Nie wiemy, jak żywiona była krowa i jaki dokładnie skład ma jej mleko. Czasem mleko zsiądzie się już w jeden dzień, inne musi postać nawet trzy dni. W tym czasie nic nie robisz, tylko czekasz. Musisz jednak sprawdzać, czy mleko już się zsiadło. Już po kilku godzinach zobaczysz, że górna warstwa gęstnieje i oddziela się od wody. Ten proces będzie postępował. Gotowe zsiadłe mleko jest gęste, konsystencją przypomina lekko ściętą galaretę i można je kroić nożem. Kiedy mleko się zsiądzie, można je przechowywać 2-3 dni w lodówce. Picie zsiadłego mleka to najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia i schłodzenie organizmu latem. Możesz także przygotować z niego pyszne racuchy lub placki na zsiadłym mleku.

Racuchy na zsiadłym mleku - przepis na pulchne placuszki

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 20 racuszków

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka zsiadłego mleka,

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 2 jajka,

  • łyżka cukru,

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,

  • szczypta soli,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku?

  1. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę, a białka ubiłam z solą na pianę w mikserze.

  2. Do masy z żółtkami dodałam zsiadłe mleko, sodę i wymieszałam.

  3. Na koniec dodałam do masy ubite białka i delikatnie wymieszałam.

  4. Na patelni rozgrzałam olej. Dużą łyżką kładłam na niego niewielkie placuszki. Smażyłam z obu stron na złoto.

  5. Placki na zsiadłym mleku podawałam z cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni