Spis treści
Skąd pochodzą ruchańce?
Drożdżowe ruchańce to pyszne racuszki, których nazwa wywodzi się od ich „ruszania” w czasie smażenia - placuszki są lekkie, szybko rosną i na rozgrzanym oleju niemal same się przekręcają na drugą stronę. Określenie „anielskie" nawiązuje do wsi Aniołowo, znajdującej się w województwie warmińsko-mazurskim, gdzie według historycznych przekazów powstała ich słynna receptura.
Tradycja wypieku anielskich ruchańców sięga lat 40. XX wieku i związana jest z obchodzeniem ostatków. W Aniołowie takie racuszki były przygotowywane zamiast pączków na Tłusty Czwartek.
- W pamięci najstarszych mieszkańców Aniołowa pozostał specyficznych smak i zapach anielskich ruchańców wypiekanych przez babcie i mamy. Z czasem ich receptura została rozpropagowana wśród turystów i grup szkolnych odwiedzających miejscowość. Wśród mieszkańców Aniołowa istnieje silne przekonanie, że anielskie ruchańce wychodzą najsmaczniejsze wtedy, gdy doda się do nich „anielskiej duszy” - czytamy w opracowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie „Liście produktów tradycyjnych”.
Obecnie anielskie ruchańce stały się znakiem rozpoznawczym tego regionu, a turyści chętnie kosztują ich na festynach i różnych okolicznościowych imprezach, jak Zlotów Miłośników Aniołów w Aniołowie.
Tradycyjne anielskie ruchańce
Receptura na anielskie ruchańce przetrwała do naszych czasów w formie niemal niezmienionej. Bardzo istotna jest proporcja mąki do mleka i drożdży. Tradycyjnie jest to:
- 1 kg mąki,
- 1 litr mleka
- 100 g drożdży.
Do składników dodaje się jajka, cukier, masło i szczyptę soli. Ciasto powinno przypominać w konsystencji gęstą śmietanę, ale być rzadsze niż ciasto na racuchy na proszku do pieczenia.
- Najważniejsza jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem i jedzone w dobrym towarzystwie. Anielskie ruchańce zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 30 maja 2018 r. - czytamy w opracowaniu przygotowanym przez Urząd Marszałkowski województwa warmińsko-mazurskiego w Olsztynie.
Pyszne drożdżowe ruchańce
Mam dla ciebie przepis z dokładnym wskazówkami krok po kroku, jak przygotować drożdżowe ruchańce. Proponuję zrobić je z połowy kilograma mąki. Taka ilość spokojnie wystarczy na deser nawet dla ośmiu osób.
Dzięki dodaniu do ciasta ubitej piany z białek ruchańce są wyjątkowo lekkie i delikatne. Ciasto warto doprawić cukrem waniliowym lub waniliową esencją. Jeśli chcemy przygotować go z drożdży suchych, należy użyć ich 14 g. Warto pamiętać także o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Zimne drożdże zalane podgrzanym mlekiem mogą nam nie urosnąć.
Drożdżowe ruchańce można podać z:
- cukrem pudrem,
- powidłami śliwkowym,
- owocowym dżemem,
- rozpuszczoną czekoladą,
- czekośliwką.
Sprawdź wskażówki, jak zrobić drożdżowe ruchańce:
Anielskie ruchańce - przepis
(duża porcja, dla 6 -8 osób, czas przygotowania ok. 1,5 godziny)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 50 g masła,
- 3 jajka,
- 50 g drożdży,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy - 1 opakowanie 16 g,
- ok. litr oleju do smażenia.
Jak zrobić anielskie ruchańce?
- Drożdże włóż do miseczki i dodaj ok. 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj.
- Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj.
- Zrób w mące dołek i wlej tam drożdże rozpuszczone w mleku. Odstaw na ok. 20 minut.
- Rozpuść masło.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij ze szczyptą soli.
- Gdy drożdże podrosną dodaj resztę mleka ( 400 ml) oraz żółtka i zmiksuj na gładkie ciasto.
- Stopniowo dolewaj masła, cały czas miksując.
- Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką.
- Odstaw ciasto na około pół godziny, by podrosło.
- Rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe ruchańce przełóż do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: