Drożdżowe ruchańce z Aniołowa. Sprawdź przepis na tradycyjny przysmak prosto z Warmii i Mazur. Oto racuchy, które was zachwycą!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe ruchańce ze wsi Aniołowo to prawdziwy rarytas. Sprawdź, jak je przygotować samodzielnie w domu. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj kolejne strzałkami lub gestem.
Drożdżowe ruchańce ze wsi Aniołowo to prawdziwy rarytas. Sprawdź, jak je przygotować samodzielnie w domu. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj kolejne strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Lekkie, puszyste, drożdżowe ruchańce to tradycyjny przysmak, którego receptura powstała we wsi Aniołowo, w powiecie elbląskim, a nieco figlarna nazwa pochodzi od ich "ruszania się" podczas smażenia. Podobno najsmaczniejsze wychodzą wtedy, gdy doda się do nich „anielskiej duszy” - przekonuje Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W smaku ruchańce są podobnie do pączków, do tego chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cudownie pachną masłem i wanilią. Przygotowanie tych smakołyków nie jest trudne. Sprawdź i wypróbuj przepis na anielskie ruchańce.

Spis treści

Skąd pochodzą ruchańce?

Drożdżowe ruchańce to pyszne racuszki, których nazwa wywodzi się od ich „ruszania” w czasie smażenia - placuszki są lekkie, szybko rosną i na rozgrzanym oleju niemal same się przekręcają na drugą stronę. Określenie „anielskie" nawiązuje do wsi Aniołowo, znajdującej się w województwie warmińsko-mazurskim, gdzie według historycznych przekazów powstała ich słynna receptura.

Tradycja wypieku anielskich ruchańców sięga lat 40. XX wieku i związana jest z obchodzeniem ostatków. W Aniołowie takie racuszki były przygotowywane zamiast pączków na Tłusty Czwartek.

- W pamięci najstarszych mieszkańców Aniołowa pozostał specyficznych smak i zapach anielskich ruchańców wypiekanych przez babcie i mamy. Z czasem ich receptura została rozpropagowana wśród turystów i grup szkolnych odwiedzających miejscowość. Wśród mieszkańców Aniołowa istnieje silne przekonanie, że anielskie ruchańce wychodzą najsmaczniejsze wtedy, gdy doda się do nich „anielskiej duszy” - czytamy w opracowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie „Liście produktów tradycyjnych”.

Obecnie anielskie ruchańce stały się znakiem rozpoznawczym tego regionu, a turyści chętnie kosztują ich na festynach i różnych okolicznościowych imprezach, jak Zlotów Miłośników Aniołów w Aniołowie.

Tradycyjne anielskie ruchańce

Receptura na anielskie ruchańce przetrwała do naszych czasów w formie niemal niezmienionej. Bardzo istotna jest proporcja mąki do mleka i drożdży. Tradycyjnie jest to:

  • 1 kg mąki,
  • 1 litr mleka
  • 100 g drożdży.

Do składników dodaje się jajka, cukier, masło i szczyptę soli. Ciasto powinno przypominać w konsystencji gęstą śmietanę, ale być rzadsze niż ciasto na racuchy na proszku do pieczenia.

- Najważniejsza jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem i jedzone w dobrym towarzystwie. Anielskie ruchańce zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 30 maja 2018 r. - czytamy w opracowaniu przygotowanym przez Urząd Marszałkowski województwa warmińsko-mazurskiego w Olsztynie.

Pyszne drożdżowe ruchańce

Mam dla ciebie przepis z dokładnym wskazówkami krok po kroku, jak przygotować drożdżowe ruchańce. Proponuję zrobić je z połowy kilograma mąki. Taka ilość spokojnie wystarczy na deser nawet dla ośmiu osób.

Dzięki dodaniu do ciasta ubitej piany z białek ruchańce są wyjątkowo lekkie i delikatne. Ciasto warto doprawić cukrem waniliowym lub waniliową esencją. Jeśli chcemy przygotować go z drożdży suchych, należy użyć ich 14 g. Warto pamiętać także o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Zimne drożdże zalane podgrzanym mlekiem mogą nam nie urosnąć.

Drożdżowe ruchańce można podać z:

  • cukrem pudrem,
  • powidłami śliwkowym,
  • owocowym dżemem,
  • rozpuszczoną czekoladą,
  • czekośliwką.

Sprawdź wskażówki, jak zrobić drożdżowe ruchańce:

Anielskie ruchańce - przepis

(duża porcja, dla 6 -8 osób, czas przygotowania ok. 1,5 godziny)

Ruchańce gotowe. Smacznego!
Ruchańce gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 3 jajka,
  • 50 g drożdży,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie 16 g,
  • ok. litr oleju do smażenia.

Jak zrobić anielskie ruchańce?

  1. Drożdże włóż do miseczki i dodaj ok. 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj.
  2. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj.
  3. Zrób w mące dołek i wlej tam drożdże rozpuszczone w mleku. Odstaw na ok. 20 minut.
  4. Rozpuść masło.
  5. Oddziel żółtka od białek.
  6. Białka ubij ze szczyptą soli.
  7. Gdy drożdże podrosną dodaj resztę mleka ( 400 ml) oraz żółtka i zmiksuj na gładkie ciasto.
  8. Stopniowo dolewaj masła, cały czas miksując.
  9. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką.
  10. Odstaw ciasto na około pół godziny, by podrosło.
  11. Rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  12. Gotowe ruchańce przełóż do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie