Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie leczo z cukinią. Polecamy sprawdzony przepis na najlepszy obiad jednogarnkowy na lato. Sycące danie dla całej rodziny

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Poznaj przepis na pyszne leczo z cukinii, papryki i kiełbasy. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Poznaj przepis na pyszne leczo z cukinii, papryki i kiełbasy. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybki, jednogarnkowy obiad na lato? Polecam pyszne leczo z cukinią, papryką i kiełbasą. To sycące danie, przy którym się nie napracujesz. Dodatek cukinii nada potrawie pysznego smaku, a całość podkreśla wyraziste przyprawy. Przekonaj się, jakie jest smaczne i wypróbuj sprawdzony przepis na leczo.

W skrócie

Leczo z cukinią. Pyszny pomysł na znaną węgierską potrawę

Leczo to znana i lubiana w Polsce potrawa, wywodząca się z kuchni węgierskiej. Przygotowuje się ją tradycyjnie na smalcu, z pomidorów, papryki, podsmażonej cebuli i wędzonej słoniny. Na Węgrzech tak przygotowane leczo serwowane jest najczęściej jako dodatek do dań mięsnych, np. kotletów schabowych. Potrawa podawana jest także oddzielnie, z kawałkami podsmażonej kiełbasy. Obecnie bardzo popularne jest leczo przygotowywane na oleju, z plastrami cukinii lub bakłażanów.

Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na leczo z cukinią, papryką i kiełbasą. To świetna propozycja na szybki obiad na lato, do zrobienia w jednym garnku. Wystarczy najpierw pokroić wszystkie potrzebne składniki, a później dusić je pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając. Gorąco polecam, jest pyszne!

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować leczo z cukinią.

Przepis na leczo z cukinią

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja dla 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • ok. 500 g kiełbasy,
  • 3 papryki (najlepiej czerwona, zielona i żółta),
  • 8 pomidorów lub 500 g pomidorowej passaty (przecieru pomidorowego),
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • sól do smaku,
  • ok. 3 łyżki oleju
  • ok. 100 ml wody,
  • świeża natka pietruszki do posypania.

Jak zrobić leczo z cukinii, papryki i kiełbasy?

  1. Cukinie umyj, obierz (jeśli jest młoda, to nie musisz jej obierać) i pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. Paprykę umyj, wytnij środek i pokrój w dużą kostkę.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
  5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i kiełbasę.
  6. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze ok. 1 minutę.
  7. Następnie dodaj cukinię i paprykę, podlej niewielką ilością wody, przykryj garnek pokrywką i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut. Raz na jakiś czas możesz przemieszać potrawę.
  8. W tym czasie obierz pomidorki ze skórki (możesz je smażyć wrzątkiem i obrać lub skorzystać ze specjalnej obieraczki do warzyw).
  9. Pokrój pomidory na kawałki i dodaj do leczo. Duś ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  10. Na koniec dopraw danie przyprawami.
  11. Podawaj leczo ciepłe, posypane natką pietruszki.
Poznaj przepis na pyszne leczo z cukinii, papryki i kiełbasy. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Szybkie leczo z cukinią. Polecamy sprawdzony przepis na najl...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!