Węgierskie leczo nie ma sobie równych. Zrób go bez grama cukinii. Ten przepis obędzie się bez wymyślnych przypraw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe leczo na sposób węgierski gotowane jest jedynie z wykorzystaniem papryki, pomidorów i cebuli.
Domowe leczo na sposób węgierski gotowane jest jedynie z wykorzystaniem papryki, pomidorów i cebuli. 123rf.com/fanfo/zdjęcie ilustracyjne
Oryginalne leczo to potrawa wywodząca się z Węgier. Prawdziwa receptura lecza składa się z cebuli, papryki, pomidorów, smalcu lub oleju, a także pikantnej kiełbasy. Przybliżamy prosty przepis na prawdziwe leczo na obiad.

W skrócie

W Polsce leczo wzbogacane jest o cukinię, pieczarki i inne warzywa sezonowe. Nie jeden Węgier mógłby otworzyć oczy ze zdziwienia, gdyż jest to dalekie od oryginalnego przepisu na danie znane z ich kuchni narodowej. Klasyczne leczo to treściwy przysmak doprawiany węgierską suszoną papryką, która nadaje daniu wyrazistego koloru.Wypróbujcie łatwy przepis na domowe leczo z papryką.

Domowe leczo z kiełbasą – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g pomidorów.
  • 800 g podłużnej papryki,
  • 2 cebule,
  • 50 g wędzonego bekonu lub kiełbasy,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 10 g mielonej, słodkiej papryki,
  • 5 g soli do smaku.

Jak zrobić pyszne domowe leczo?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy umyć i sparzyć pomidory. Następnie trzeba obrać je ze skórki i pokroić w ćwiartki.
  2. Z papryki należy usunąć pestki i pokroić paprykę wszerz, aby uzyskać średniej grubości półplastry.
  3. Cebulę trzeba obrać, umyć i pokroić w większą kostkę.
  4. Kiełbasę albo wędzony boczek należy pokroić w większe plastry.
  5. W rozgrzanym garnku o grubym dnie lub większej patelni z olejem należy obsmażyć kiełbasę, lub boczek. Do mięsa trzeba dodać posiekaną cebulę i gdy się zarumienią dodać mieloną paprykę.
  6. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych pomidorów i doprawienie solą.
  7. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i ponownie gotować przez około 10 minut.
  8. Na koniec trze dodać półplastry papryki i gotować przez 15 minut.
  9. Węgierskie leczo jest gotowe do podania.

Co można dodać do leczo?

Gotowe leczo można ozdobić kleksem kwaśnej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Wedle upodobań można dodać więcej słodkiej lub ostrej papryki w proszku. Aby zachować prawdziwy smak węgierskiego dania, nie powinno dodawać się składników, które są popularne w Polsce. Użycie cukinii, kabaczka, bakłażana, fasolki szparagowej lub grzybów sprawi, że nie będzie to oryginalne danie jedzone w Węgrzech. Takie dania nadal są pyszne, zdrowe i sezonowe, jednak warto mieć świadomość, że nie powinny nazywać się leczem.

Przyprawy do leczo

Węgierskie leczo nie potrzebuje wielu dodatków wzmacniających smak. Wystarczy mielona papryka i sól. W Polsce leczo doprawiane jest jak ratatouille, czyli francuskie danie z warzyw. W takim przypadku do lecza dodaje się suszone oregano, tymianek, a nawet liście laurowe.

Mamy nadzieję, że przepis na prawdziwe leczo przypadnie wam do gustu i będziecie często z niego korzystać w sezonie na apetyczną paprykę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!