Szukasz jedzenia na pocieszenie? Sezonowe risotto z kurkami to strzał w dziesiątkę. Poznaj przepis na danie rozpływające się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe risotto z kurkami będzie wyjątkowo smaczne doprawione suszonym lub świeżym rozmarynem.
Domowe risotto z kurkami będzie wyjątkowo smaczne doprawione suszonym lub świeżym rozmarynem. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Risotto z kurkami to sezonowe danie, które szczególnie smakuje między lipcem, a październikiem. Właśnie wtedy w lasach pojawiają się świeże grzyby. Aby risotto było kremowe należy użyć krótkiego ryżu arborio i w czasie gotowania powoli mieszać, aby skrobia mogła się powoli uwalniać. Zobacz przepis na domowe risotto z kurkami.

W skrócie

Domowe risotto z kurkami można urozmaicić poprzez użycie podsmażonej piersi kurczaka, plastrów boczku lub pokrojonej w kostkę cukinii. W przepisie proponujemy użyć białego, wytrawnego wina. W trakcie gotowania alkohol się ulotni, pozostawiając głębszy smak. Jeżeli chcecie zrezygnować z wina, to dodajcie o 100 ml więcej bulionu warzywnego lub rosołu.

Risotto z kurkami – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g oczyszczonych kurek,
  • 1 cebula,
  • 40 g masła,
  • 5 g suszonego lub 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 3 g soli morskiej,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • 200 g ryżu arborio,
  • 100 ml białego wina,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 40 g parmezanu,
  • 20 g parmezanu.

Jak zrobić risotto z kurkami?

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i wypłukane kurki należy osuszyć i pokroić w plastry.
  2. Następnie cebulę należy obrać, umyć, pokroić w kostkę i dusić na rozgrzanej patelni z 20 g masła.
  3. Gdy cebula nabierze przezroczystej barwy, należy dołożyć do niej kurki wraz z suszonym lub posiekanym rozmarynem.
  4. Składniki należy doprawić pieprzem i solą.
  5. Kurki z cebulą należy smażyć do momentu, aż kurki się zarumienią. Potrwa to około 4 – 7 minut.
  6. Następnie na patelnię z przyprawionymi kurkami można wsypać ryż. Należy go dokładnie wymieszać, aby tłuszcz i przyprawy dokładnie go pokryły.
  7. Kolejnym krokiem jest dolanie białego wina. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i czekać aż wino odparuje. Następnie należy wlać chochlę bulionu i czekać aż wyparuje. Kolejną porcję należy wlewać, gdy poprzednia wsiąknie w ryż.
  8. Konsystencję risotta należy kontrolować poprzez dolewanie bulionu i jego odparowywanie. Ryż ma być ugotowany al dente i tworzyć kremowy sos.
  9. Patelnię należy odstawić z ognia i przed podaniem doprawić 20 g masła i startym parmezanem.
  10. Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Przyprawy do risotta

Ciekawym dodatkiem do risotta z kurkami będzie świeżo strata gałka muszkatołowa. Można także dodać namoczony w 50 ml wody szafran. W takim przypadku lepiej zrezygnować z rozmarynu, aby smaki nie rywalizowały ze sobą w jednym daniu.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni