Spis treści
Gdy mamy ochotę na pożywne, sycące śniadanie warto przygotować sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarczy nam sporo białka, witamin i składników mineralnych. Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako "mieszanka" lub "wielki bałagan". Szakszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.
Szakszuka - przepis
Porcja dla 1-2 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 3 jajka
- 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy
- 5 pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- garść rukoli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta bazylii i kuminu
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka kostek sera np. mozzarella lub feta
- szczypiorek
- opcjonalnie kilka listków bazylii
- opcjonalnie papryka