Szakszuka, czyli śniadaniowy hit na weekend. ,,Wielki bałagan'' z jajkami to przepis, który zrobisz w 20 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepszy pomysł na śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy pomysł na śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz ciekawego przepisu na weekendowe śniadanie? Proponujemy przygotować szakszukę. To pyszne danie z Bliskiego Wschodu, które podbija serca Polaków. Potrawę przygotowuje się z jajek, pomidorów oraz ulubionych dodatków. Można ją jeść prosto z patelni. Takie śniadanie dostarczy nam sporo energii na dobry dzień! Jak zrobić szakszukę? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis. Sprawdź, jak kroku po kroku przygotować szakszukę na idealne śniadanie.

Spis treści

Gdy mamy ochotę na pożywne, sycące śniadanie warto przygotować sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarczy nam sporo białka, witamin i składników mineralnych. Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako "wielki bałagan" lub "mieszanka". Szakszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.

Szakszuka - przepis

Porcja dla 1-2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli
  • garść rukoli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta bazylii i kuminu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • kilka kostek sera np. mozzarella lub feta
  • szczypiorek
  • opcjonalnie kilka listków bazylii
  • opcjonalnie papryka

Jak zrobić szakszukę?

  1. Zacznij od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów - możesz je sparzyć i zdjąć skórkę lub obrać delikatnie nożykiem
  2. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
  3. Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy.
  4. Całość duś na małym ogniu ok. 5 min. Jeśli lubisz paprykę to pokrój ją na kawałki i duś razem z pomidorami.
  5. Zrób w pomidorach na patelni trzy zagłębienia i wlej tam jajka.
  6. Pokrój kilka pomidorków koktajlowych i dodaj do szakszuki.
  7. Dodaj także kilka kostek sera.
  8. Gdy jajka się zetną posyp całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.
  9. Gotowe!

Tradycyjna szakszuka

Tradycyjnie szakszukę przygotowuje się z:

  • pomidorów
  • jajek
  • papryki
  • cebuli
  • przyprawy kumin
  • świeżej kolendry

Przepis jednak możemy dostosowywać wedle uznania, dodając ulubione dodatki np. ser, oliwki, rukolę, bekon czy szpinak. Jajka najlepiej zostawić nieco płynne, a całość posypać na koniec świeżą bazylią czy szczypiorkiem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adam
Ja szakszukę lubię jeść na kolację. Można sobie wypić do tego perłę. Idealne zakończenie dnia.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie