Syrop pumpkin spice do kawy. Wypróbuj prosty przepis do jesiennych deserów. Będzie smaczniejszy niż z popularnej kawiarni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Własnoręcznie przygotowany syrop dyniowy nie będzie zawierał sztucznych aromatów ani konserwantów, poza cukrem. Kliknij przycisk i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania syropu pimpkin spice.
Własnoręcznie przygotowany syrop dyniowy nie będzie zawierał sztucznych aromatów ani konserwantów, poza cukrem. Kliknij przycisk i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania syropu pimpkin spice. Anna Daniluk
Domowy syrop pumpkin spice to połączenie aromatu korzennych przypraw z przydymionym smakiem upieczonej dyni. Taki syrop dyniowy jest podstawą do zrobienia popularnej pumpkin spice latte. Jednak zakres możliwości tego syropu wykracza poza dodatek dla fanów kofeiny.

W skrócie

Pumpkin spice latte to napój, który króluje jesienią w kawiarniach. Właśnie w październiku można zrobić sobie domowy syrop dyniowy będący bazą do kawowego napoju smakowego. Własnoręcznie można zrobić go za ułamek ceny, dzięki czemu zaoszczędzić kilka złotych, a także nie będziesz korzystać ze sztucznych aromatów i konserwantów. Zobacz przepis na aromatyczny syrop na bazie upieczonej dyni.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania syropu pumpkin spice

Syrop pumpkin spice – przepis na dodatek do kawy

Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 ml wody,
  • 90 g cukru,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 5 g suszonego mielonego imbiru,
  • 5 g cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 60 g purée z pieczonej dyni.

Jak zrobić syrop pumpkin spice?

Przygotowanie:

  1. Wodę należy wlać do małego garnka z grubym dnem. Następnie do wody należy wsypać oba rodzaje cukrów, wymieszać i zagotować.
  2. Do gotującego się syropu cukrowego należy dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
  3. Opcjonalnie można przecedzić syrop z przyprawami.
  4. Po około 10-15 minutach, gdy syrop zgęstnieje, należy dodać do niego purée z dyni i dokładnie wymieszać.
  5. Warto sprawdzić gęstość syropu poprzez włożenie łyżki i obserwowanie szybkości spływania syropu. Gęsty syrop dyniowy powinien spływać powoli.
  6. Gotowy syrop dyniowy należy przelać do słoika i szczelnie zamknąć.

Zastosowanie syropu dyniowego

Własnoręcznie przygotowany syrop dyniowy można dodać do różnego rodzaju domowych deserów. Szczególnie polecamy polać nim puszyste gofry, delikatne naleśniki, a także ciasta biszkoptowe. Miłośnicy herbaty mogą przygotować syrop dyniowy do herbaty zimowej lub urozmaicić nią herbatę z imbirem.

Własnoręcznie przygotowany syrop dyniowy nie będzie zawierał sztucznych aromatów ani konserwantów, poza cukrem. Kliknij przycisk i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania syropu pimpkin spice.

Syrop pumpkin spice do kawy. Wypróbuj prosty przepis do jesi...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni