W skrócie:
Makaron w sosie dyniowym to jedno z tych dań, które łączy prostotę z głębokim, kremowym smakiem, idealnym na rześkie, deszczowe dni. Zestawienie kremowej konsystencji z delikatnym makaronem, korzenną gałką muszkatołową czy posiekaną natką pietruszki sprawia, że danie to szybko zagości w twoim codziennym menu. Poznaj przepis na wyjątkowy makaron w sosie dyniowym dla całej rodziny.
Makaron w sosie dyniowym – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
400 g makaronu np.: penne, rigatoni lub tagliatelle,
1 szklanka purée z dyni,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietany 30 procent,
50 g parmezanu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
świeża natka pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić makaron w sosie dyniowym?
Sposób przygotowania:
Na początku wstaw wodę do gotowania makaronu i gdy będzie wrzeć wsyp łyżeczkę soli. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Smaż, aż stanie się szklista, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj purée z dyni i przesmaż z warzywami. Jeśli jest zbyt gęste dodaj 1/2 szklanki gorącej wody i wymieszaj. Dozuj wodę, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję sosu.
Dolej śmietanę i dosyp przyprawy, czyli gałkę muszkatołową, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj całość na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos nabierze kremowej konsystencji.
Jeśli nadal jest zbyt gęste, dolej chochelkę wody (około 1/3 szklanki) z gotowania makaronu.
Dorzuć odcedzony i ugotowany al dente makaron do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj.
Na koniec posyp danie świeżo startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Domowy sos dyniowy możesz przygotować wcześniej na zapas i zjeść go w przeciągu trzy dni. Znakomicie smakuje z kawałkami upieczonego kurczaka, z uprażonym boczkiem, jako niecodzienna baza sosu do pizzy lub dodatek do wytrawnej owsianki dyniowej. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
