W sezonie pałaszuj makaron w sosie dyniowym. Podaj je fanom jesiennych smaków. Tak dobre, że niejadki wezmą dokładkę

Anna Daniluk
Kremowy sos dyniowy znakomicie łączy się z grubszym makaronem.
Kremowy sos dyniowy znakomicie łączy się z grubszym makaronem. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Prosty makaron z sosem dyniowym to propozycja, która doskonale wpisuje się w jesienno-zimowe menu. Jego kremowy, lekko słodki smak przypadnie do gustu dorosłym smakoszom i małym niejadkom. To wyborna propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację w towarzystwie rodziny lub znajomych. Poznaj przepis na makaron w sosie dyniowym.

W skrócie:

Makaron w sosie dyniowym to jedno z tych dań, które łączy prostotę z głębokim, kremowym smakiem, idealnym na rześkie, deszczowe dni. Zestawienie kremowej konsystencji z delikatnym makaronem, korzenną gałką muszkatołową czy posiekaną natką pietruszki sprawia, że danie to szybko zagości w twoim codziennym menu. Poznaj przepis na wyjątkowy makaron w sosie dyniowym dla całej rodziny.

Makaron w sosie dyniowym – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g makaronu np.: penne, rigatoni lub tagliatelle,

  • 1 szklanka purée z dyni,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 200 ml śmietany 30 procent,

  • 50 g parmezanu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,

  • sól i pieprz do smaku,

  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić makaron w sosie dyniowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wstaw wodę do gotowania makaronu i gdy będzie wrzeć wsyp łyżeczkę soli. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Smaż, aż stanie się szklista, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Następnie dodaj purée z dyni i przesmaż z warzywami. Jeśli jest zbyt gęste dodaj 1/2 szklanki gorącej wody i wymieszaj. Dozuj wodę, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję sosu.

  4. Dolej śmietanę i dosyp przyprawy, czyli gałkę muszkatołową, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj całość na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos nabierze kremowej konsystencji.

  5. Jeśli nadal jest zbyt gęste, dolej chochelkę wody (około 1/3 szklanki) z gotowania makaronu.

  6. Dorzuć odcedzony i ugotowany al dente makaron do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj.

  7. Na koniec posyp danie świeżo startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Domowy sos dyniowy możesz przygotować wcześniej na zapas i zjeść go w przeciągu trzy dni. Znakomicie smakuje z kawałkami upieczonego kurczaka, z uprażonym boczkiem,  jako niecodzienna baza sosu do pizzy lub dodatek do wytrawnej owsianki dyniowej. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni