W skrócie:
Nie wiesz, co zrobić z dyni? Jeśli przejadły ci się już zupy, zapiekanki i dyniowe przetwory, upiecz ciastka dyniowe. Będą wspaniałą przekąską dla dzieci na Halloween, ale nie tylko. Możesz upiec je bez okazji i podać po prostu na deser. Żeby przygotować ciastka, trzeba najpierw upiec dynię. Mam małą wskazówkę: jeśli wybierzesz dynię hokkaido, nie musisz obierać jej ze skórki. W trakcie pieczenia mięknie na tyle, że będzie można ją od razu zmiksować na purée i dodać do masy na ciastka. Inne odmiany dyni mają raczej twarde skórki, więc lepiej się ich pozbyć.
Ciastka dyniowe są bardzo proste do wykonania. Możesz dodać do nich kawałki posiekanej czekolady, a na koniec udekorować domowym lukrem. A jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, kup gotowy lukier i poproś o pomoc dzieci. Na pewno będą miały mnóstwo zabawy.
Kruche ciastka dyniowe – przepis na jesienne ciasteczka
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: ok. 30 ciastek
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
¼ niedużej dyni (ok. 500 g),
200 g mąki pszennej,
pół kostki masła,
białko z 1 jaja,
¾ szklanki cukru,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
pół szklanki posiekanej czekolady.
Jak zrobić kruche ciasteczka dyniowe?
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz do miękkości, następnie zblenduj.
Purée z dyni wymieszaj z cukrem, białkiem, sodą, cynamonem i solą.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj masę.
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim uformowane ciasteczka.
Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem w zabawne wzory.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
