Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Strogonow na pożywny obiad. Przepis na mięso w sosie z pieczarkami. Świetne danie dla całej rodziny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny strogonow przygotowuje się na bazie wołowiny.
Tradycyjny strogonow przygotowuje się na bazie wołowiny. 123rf.com/peteers
Tradycyjny boeuf stroganow to potrawa inspirowana kuchnią francuską. W Polsce strogonow najczęściej przygotowuje się z wieprzowiny. Według tradycyjnych przepisów mięso gotowane jest w sosie, aby było miękkie i delikatne. Podpowiadamy, jak zrobić apetyczny strogonow.

W skrócie

Domowy boeuf strogonow to danie przygotowywane oryginalnie na bazie polędwicy wołowej. Warto wiedzieć, że francuskie słowo „boeuf” oznacza wołowinę. Kluczowymi składnikami smacznego strogonowa jest dobrej jakości przecier pomidorowy, świeże pieczarki i opcjonalnie ogórki kiszone. Zobacz przepis na strogonow wołowy.

Strogonow – przepis na pożywne danie

Liczba porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej,
  • 20 g masła,
  • 200 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wywaru z mięsa,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 10 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone,
  • 150 ml śmietany 12 procent,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki.

Jak zrobić aromatyczny strogonow?

Przygotowanie:

  1. Polędwicę wołową należy umyć, oczyścić z błon i powięzi, pokroić na plastry, a następnie w paski.
  2. Mięso należy doprawić pieprzem.
  3. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć w garnku o grubym dnie z masłem, a następnie dodać paski wołowiny.
  4. Gdy mięso będzie rumiane, trzeba dodać umyte, obrane i pokrojone w plastry pieczarki.
  5. Następnie można dodać pokrojone w plastry ogórki kiszone.
  6. Gdy płyn z mięsa odparuje, należy oprószyć je mąką, wlać bulion, rosół lub wywar.
  7. Następnie trzeba dodać koncentrat pomidorowy, słodką mieloną paprykę, sól, pieprz i na koniec śmietanę.
  8. Najlepiej zahartować śmietanę poprzez wymieszanie jej z 30 ml sosu mięsnego, a następnie wlanie do całego strogonowa. Dzięki temu można uzyskać gładki sos.
  9. Strogonow powinien być duszony przez 10-15 minut na małym ogniu. Tradycyjny boeuf strogonow jest gotowy.

Z czym podawać strogonow?

Pożywne danie może być podawane z makaronem, z kluskami śląskimi, z kopytkami, kluskami kładzionymi, pampuchami, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z frytkami. Do obiadu sprawdzą się również surówki z kapusty kiszonej lub z kapusty pekińskiej. Warto wybrać swoją ulubioną.

Z jakiego mięsa można zrobić gulasz?

Domowy strogonow często przygotowywany jest z tańszego mięsa niż wołowina. Dlatego unika się mówienia pełnej nazwy dania lub do nazwy strogonow dodaje się doprecyzowanie, z jakiego mięsa wykonano danie. Dlatego spotkać można gulasz lub zupę strogonow wykonane z:

  • wieprzowiny,
  • kurczaka,
  • indyka,
  • drobiu (gdy przygotowuje się go z mieszanki kurczaka i indyka),
  • dziczyzny.

Strogonow przygotowuje się nie tylko z polędwicy. Niektóre gospodynie domowe sięgają po schab wieprzowy, po karkówkę lub łopatkę. Dzięki temu można zrobić tanie danie na rodzinny obiad. Warto pamiętać, że schab będzie potrzebował dłuższego duszenia (do 25 minut) pod przykryciem niż polędwica.

Zobacz także: Zupa gulaszowa z wieprzowiną. Przepis na zupę gulaszową dla całej rodziny. Idealna na sylwestrowe menu

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!