Soczysty kurczak marynowany w maślance. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Dzięki całonocnemu marynowaniu mięsa w maślance kurczak po upieczeniu nie jest suchy i twardy.
Dzięki całonocnemu marynowaniu mięsa w maślance kurczak po upieczeniu nie jest suchy i twardy. Kasia Nowicka
Klasyczny, prosty i szybki obiad. Pieczony kurczak w wersji 2.0: soczysty i delikatny a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki marynacie. Kurczak marynowany w maślance udaje się – dosłownie – zawsze. Przepis poleca Katarzyna Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Pieczony kurczak – teoretycznie obiad najprostszy z możliwych. Nic prostszego, niby wystarczy kurczak i piekarnik. To tylko pozory. Ręka do góry, kto choć raz nie wysuszył kurczaka na wiór? I to mimo podlewania sosem, marynat i innych sztuczek. Też mi się to zdarzyło. Aż odkryłam patent nie tylko prosty, ale i tani – marynata z maślanki. Niby nic wielkiego, a jednak. No i najważniejsze – dobry kurczak. Taki, który widział niebo nad głową i słońce. Zagrodowy, ze sprawdzonego źródła. Taki smakuje najlepiej.

Kurczak w maślance – przepis na delikatne mięso

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: łącznie 1 dzień
Pieczenie: 1 godzina

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka (po około 150 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka gałązek rozmarynu.

Marynata:

  • 1 szklanka maślanki,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Jak upiec kurczaka w maślance?

Sposób przygotowania:

  1. Składniki marynaty wymieszaj. Kawałki kurczaka osusz, ułóż w zamykanym naczyniu.
  2. Zalej marynatą, zamknij naczynie i wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 stopni Celsjusza.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  5. Kurczaka wyjmij z marynaty i strząśnij nadmiar maślanki. Nie wycieraj.
  6. Ułóż na blaszce. Skrop oliwą z oliwek i posyp igiełkami rozmarynu.
  7. Piecz 50-60 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

Zalety maślanki

Maślanka to produkt, z którym warto się zaprzyjaźnić. Dietetycy ją kochają, bo jest niskokaloryczna i lekkostrawna. W dodatku pełno w niej dobra, od wapna i lecytyny po dobre bakterie. Świetna do koktajli, zup, a nawet ciast. Nie uwierzycie jakie cuda robi z mięsem. Kwas mlekowy sprawia, że mięso kruszeje, nabiera miękkości, a włożone do piekarnika pozostaje soczyste i delikatne. I piecze się znacznie szybciej. Cukry mleczne zawarte w maślance wnikają do skórki i sprawiają, że ładnie się ona rumieni.
Marynata z maślanki jest prosta – wystarczy dodać do niej odrobinę miodu, który nadaje kurczakowi karmelowych nut i rozmaryn. To świetna kombinacja smaków.

Jak długo piec kurczaka?

Kurczak marynowany w maślance to przepis dla zabieganych i dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Mięso przygotowujesz dzień wcześniej i zalane marynatą wstawiasz do lodówki. Wyciągasz z niej bezpośrednio przed pieczeniem, strząsasz nadmiar marynaty i wstawiasz do piekarnika. Wystarczy około 50 minut, jeśli kawałki kurczaka są większe, to 5-10 minut dłużej.

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

kup najtaniej

Hyundai

Hyundai KVE893B czarna

44,99 zł

kup najtaniej

Zelmer

ZELMER ZKS1100

69,99 zł

kup najtaniej

Eldom

Eldom DWK200

86,50 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie