W skrócie
Pieczony kurczak – teoretycznie obiad najprostszy z możliwych. Nic prostszego, niby wystarczy kurczak i piekarnik. To tylko pozory. Ręka do góry, kto choć raz nie wysuszył kurczaka na wiór? I to mimo podlewania sosem, marynat i innych sztuczek. Też mi się to zdarzyło. Aż odkryłam patent nie tylko prosty, ale i tani – marynata z maślanki. Niby nic wielkiego, a jednak. No i najważniejsze – dobry kurczak. Taki, który widział niebo nad głową i słońce. Zagrodowy, ze sprawdzonego źródła. Taki smakuje najlepiej.
Kurczak w maślance – przepis na delikatne mięso
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: łącznie 1 dzień
Pieczenie: 1 godzina
Składniki:
- 4 uda z kurczaka (po około 150 g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka gałązek rozmarynu.
Marynata:
- 1 szklanka maślanki,
- 3/4 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu.
Jak upiec kurczaka w maślance?
Sposób przygotowania:
- Składniki marynaty wymieszaj. Kawałki kurczaka osusz, ułóż w zamykanym naczyniu.
- Zalej marynatą, zamknij naczynie i wstaw do lodówki na całą noc.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 stopni Celsjusza.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Kurczaka wyjmij z marynaty i strząśnij nadmiar maślanki. Nie wycieraj.
- Ułóż na blaszce. Skrop oliwą z oliwek i posyp igiełkami rozmarynu.
- Piecz 50-60 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Zobacz także: Pomysł na obiad z kurczakiem. Sprawdzone przepisy na domowy posiłek. Wśród nich zdradzamy sposób na soczyste mięso
Zalety maślanki
Maślanka to produkt, z którym warto się zaprzyjaźnić. Dietetycy ją kochają, bo jest niskokaloryczna i lekkostrawna. W dodatku pełno w niej dobra, od wapna i lecytyny po dobre bakterie. Świetna do koktajli, zup, a nawet ciast. Nie uwierzycie jakie cuda robi z mięsem. Kwas mlekowy sprawia, że mięso kruszeje, nabiera miękkości, a włożone do piekarnika pozostaje soczyste i delikatne. I piecze się znacznie szybciej. Cukry mleczne zawarte w maślance wnikają do skórki i sprawiają, że ładnie się ona rumieni.
Marynata z maślanki jest prosta – wystarczy dodać do niej odrobinę miodu, który nadaje kurczakowi karmelowych nut i rozmaryn. To świetna kombinacja smaków.
Zobacz także: Pałki z kurczaka na obiad. Przepis na soczyste mięso drobiowe z piekarnika. Przed laty robiono je w prodiżu
Jak długo piec kurczaka?
Kurczak marynowany w maślance to przepis dla zabieganych i dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Mięso przygotowujesz dzień wcześniej i zalane marynatą wstawiasz do lodówki. Wyciągasz z niej bezpośrednio przed pieczeniem, strząsasz nadmiar marynaty i wstawiasz do piekarnika. Wystarczy około 50 minut, jeśli kawałki kurczaka są większe, to 5-10 minut dłużej.
Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?