Pałki z kurczaka na obiad. Przepis na soczyste mięso drobiowe z piekarnika. Przed laty robiono je w prodiżu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczone pałki z kurczaka to w wielu domach popularne danie na odświętny obiad. Świetnie smakują z ulubioną surówką.
Pieczone pałki z kurczaka to w wielu domach popularne danie na odświętny obiad. Świetnie smakują z ulubioną surówką. Getty Images/ zi3000
Pieczone pałki z kurczaka są szybką i prostą propozycją na rodzinny obiad. Świetnie smakują podane na obiad, na kolację albo jako uroczysty obiad wyprawiony na urodziny. Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku często przyrządza się na niedzielny obiad. Podpowiadamy przepis na pałki z kurczaka, które zaskakują maślanym smakiem.

W skrócie

W czasach PRL-u pałki z kurczaka często przygotowywane były w prodiżu. Wystarczyło włożyć je do misy prodiża i zamknąć pokrywą. Gospodynie domowe, które chciały ochronić spód prodiża przed zabrudzeniem, wykładały go folią aluminiową albo wkładały do środka udka w żaroodpornej misce. Zobacz przepis na domowe pałki z piekarnika na rodzinny posiłek.

Pieczone pałki z kurczaka – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 8 świeżych pałek (udek) z kurczaka,
  • 10 g masła,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 g rozmarynu,
  • 3 g tymianku,
  • 3 g oregano.

Jak upiec pałki z kurczaka?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 200° Celsjusza. Pałki kurczaka należy osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami.
  2. Masło należy umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika na 5 minut, aby masło się roztopiło.
  3. Następnie należy wyjąć naczynie żaroodporne i włożyć do niego przyprawione udka kurczaka.
  4. Pałki kurczaka z piekarnika należy dokładnie pokryć masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  5. Małe pałki kurczaka należy piec przez 30 minut, większe o 10 minut dłużej. W trakcie pieczenia udka można przewracać przy pomocy widelca lub szpikulca, aby równomiernie się upiekły.
  6. Pałki z kurczaka można też upiec w rękawie i po 10 minut przed końcem pieczenia trzeba otworzyć rękaw, aby mięso się jeszcze zarumieniło.
  7. Mięso jest upieczone, gdy z najgrubszej części udka po nakłuciu nic nie wypływa.

W przypadku użycia mrożonych udek z kurczaka należy wstawić je do miski i zawinąć ją folią aluminiową. Tak przygotowane udka należy wstawić na całą noc do lodówki, aby udka powoli rozmarzły.

Sposób podania

Jeszcze gorące pieczone pałki z kurczaka można podać z purée ziemniaczanym, mizerią, sałatką z pomidorów, chlebem lub domowymi frytkami z batatów. Gotowe pałki z kurczaka z upieczone z rozmarynem można podawać z plasterkiem cytryny. Zachęcamy też do serwowania kurczaka z surówką z pora i jabłek albo z kapusty pekińskiej.

Soczyste udka z kurczaka

Aby mięso z kurczaka było soczyste po upieczeniu można wcześniej zamarynować w jogurcie naturalnym. Kurczak będzie wtedy delikatny i pyszny. Warto też polać pałki z kurczaka sokiem wyciśniętym z pomarańczy albo z cytryny. Na początku warto też piec pałki z kurczaka pod przykryciem. Może to być pokrywka naczynia żaroodpornego, nakrycie z folii aluminiowej albo rękaw do pieczenia żywności.

Przyprawy do pałek z kurczaka

Mięso z kurczaka przyjmuje wiele przypraw o intensywnym smaku i aromacie. Wśród nich są oczywiste składniki takie jak ząbki czosnku, cebula, słodka papryka i majeranek. Po mniej popularne, czyli kurkuma, curry, ostra papryczka chili, a w wersji francuskiej suszone kwiaty lawendy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie