Smakowite jajka po benedyktyńsku na śniadanie. Klasyczny przepis z sosem holenderskim. Z tym patentem zawsze się udaje

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczne jajka po benedyktyńsku to danie złożone z jajek w koszulce, sosu holenderskiego i chrupiących grzanek.
Klasyczne jajka po benedyktyńsku to danie złożone z jajek w koszulce, sosu holenderskiego i chrupiących grzanek. Getty Images/Mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne
Jajka po benedyktyńsku to popularny posiłek na śniadanie. Zrobisz go z prostych składników, czyli jajka ugotowanego w koszulce, sosu holenderskiego, grzanek i niekiedy kawałków chrupiącego boczku. Poznaj patent na jajka po benedyktyńsku, które zawsze się udają.

W skrócie

Smaczne jajka po benedyktyńsku są daniem, które onieśmiela osoby rozpoczynające przygodę z gotowaniem. Najtrudniejsze wydaje się ugotowanie jajek w koszulce, aby białko nie unosiła się w kawałkach na wodzie. Ważne jest, aby żółtko całkowicie schowało się w kieszonce stworzonej z białka. Na osiągnięcie sukcesu w tej dziedzinie jest prosty sposób, który często stosowany jest w restauracjach. Patent szczególnie przydatny przy gotowaniu kilku jajek jednocześnie, gdy liczy się powtarzalność dania, a goście nie mogą długo czekać. Ponadto sos do jajek po benedyktyńsku można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce w czystym słoiku. Wypróbuj niezawodny przepis na jajka po benedyktyńsku.

Proste i szybki jajka po benedyktyńsku – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (w tym 10 minut namaczania jajek w wodzie z octem).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu.

Do podania:

  • szczypta soli,
  • świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki sosu holenderskiego,
  • 4 kromki chleba,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Sposób podania:

  1. Do miski wlej szklankę wody i szklankę octu.
  2. Jajka rozbij i włóż pojedynczo do wody z octem. Ważne, aby się nie stykały.
  3. Jajka odstaw na 10 minut. Z czasem będą delikatnie bielsze, gdyż ocet zetnie wierzch białka.
  4. W międzyczasie w garnku zagotuj na małej mocy palnika 2 szklanki wody.
  5. Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć przy pomocy chochelki umieść jajka w delikatnie wrzącej wodzie.
  6. Ważne, aby każde jajko było wyłowione razem z płynem.
  7. Jajka gotuj przez około 3-4 minuty, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie pływało.
  8. Kromki chleba podgrzej na patelni lub w tosterze do momentu osiągnięcia lekko złotych grzanek.
  9. Jajka w koszulkach wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik.
  10. Na koniec na grzankach ułóż jajka i polej je sosem holenderskim.
  11. Przed podaniem można udekorować danie posiekanym szczypiorkiem.
  12. Jajka po benedyktyńsku są gotowe do podania.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!