W skrócie:
Szukasz szybkiego do przygotowania i jednocześnie pięknie prezentującego się ciasta na święta? Polecam przepis na choinkę z ciasta francuskiego. Zrobisz ją w jedyne 5 minut i upieczesz w 15. Można ją jeść jeszcze ciepłą.
Mam dla ciebie przepis na choinkę z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi i cynamonem. Równie dobrze sprawdzi się inne nadzienie np. czekoladowy krem, Nutella, masło orzechowe czy masa makowa. Ważne, by upiec ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku, nastawionym na wysoką temperaturę.
Przepis na choinkę z ciasta francuskiego
czas przygotowania: 5 minut + pieczenie 15 minut
porcja na 2 małe choinki
poziom trudności: łatwe
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego ( 375 g),
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- opcjonalnie cukier puder dla dekoracji.
Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego?
- Ciasto francuskie złóż na pół i wytnij duży trójkąt.
- Na spodzie odetnij kawałek ciasta (na pień drzewa) formując kształt choinki.
- Natnij ciasto z obu stron na kształt gałęzi.
- Przełóż jeden trójkąt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj powidłami i przykryj drugim trójkątem ciasta.
- Zwiń gałązki choinki.
- Z pozostałych części ciasta wytnij kilka małych gwiazdek i połóż na choince.
- Posmaruj choinkę roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Resztę francuskiego ciasta zgnieć, rozwałkuj.
- Przygotuj identycznie drugą, nieco mniejszą choinkę.
- Piecz ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez ok. 15 minut.
- Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: