Choinka z ciasta francuskiego. Przepis na błyskawiczne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Pachnie cynamonem i wyśmienicie smakuje

Katarzyna Puczyńska
Rewelacyjne ciasto na święta. Taką pyszną choinkę z ciasta francuskiego zrobisz w 5 minut. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rewelacyjne ciasto na święta. Taką pyszną choinkę z ciasta francuskiego zrobisz w 5 minut. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszna, krucha i pachnąca cynamonem choinka z ciasta francuskiego to prawdziwy hit na święta Bożego Narodzenia. Jest nie tylko bardzo szybka do przygotowania, ale również banalnie prosta. Z pewnością uda się i posmakuje każdemu. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Wypróbuj przepis na choinkę z ciasta francuskiego.

W skrócie:

Szukasz szybkiego do przygotowania i jednocześnie pięknie prezentującego się ciasta na święta? Polecam przepis na choinkę z ciasta francuskiego. Zrobisz ją w jedyne 5 minut i upieczesz w 15. Można ją jeść jeszcze ciepłą.

Mam dla ciebie przepis na choinkę z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi i cynamonem. Równie dobrze sprawdzi się inne nadzienie np. czekoladowy krem, Nutella, masło orzechowe czy masa makowa. Ważne, by upiec ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku, nastawionym na wysoką temperaturę.

Przepis na choinkę z ciasta francuskiego

czas przygotowania: 5 minut + pieczenie 15 minut
porcja na 2 małe choinki
poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego ( 375 g),
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • opcjonalnie cukier puder dla dekoracji.

Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego?

  1. Ciasto francuskie złóż na pół i wytnij duży trójkąt.
  2. Na spodzie odetnij kawałek ciasta (na pień drzewa) formując kształt choinki.
  3. Natnij ciasto z obu stron na kształt gałęzi.
  4. Przełóż jeden trójkąt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj powidłami i przykryj drugim trójkątem ciasta.
  5. Zwiń gałązki choinki.
  6. Z pozostałych części ciasta wytnij kilka małych gwiazdek i połóż na choince.
  7. Posmaruj choinkę roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
  8. Resztę francuskiego ciasta zgnieć, rozwałkuj.
  9. Przygotuj identycznie drugą, nieco mniejszą choinkę.
  10. Piecz ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez ok. 15 minut.
  11. Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni