1 z 13
Przewijaj galerię w dół

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka choinki. Przepis na maślane ciasteczka
Pyszne, kruche, maślane ciasteczka choinki. Zobacz, jak je przygotować, kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
2 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka choinki. Przepis na maślane ciasteczka - krok 1
Przygotowanie ciasteczek zacznij od utarcia mikserem miękkiego masła z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, łyżeczkę esencji waniliowej, a następnie wsyp suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
3 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka choinki. Przepis na maślane ciasteczka - krok 2
Przełóż składniki na stolnice i szybko zlep w zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny - musi się dobrze schłodzić.
4 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka choinki. Przepis na maślane ciasteczka - krok 3
Porcje ciasta rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra. Ciasto jest plastyczne, ale w razie potrzeby podsypuj je mąką, by nie przywierało do wałka.