Sernik z sera z wiaderka czy z twarogu? Podpowiadamy, jaki ser wybrać na sernik, by ciasto było pyszne i puszyste

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dobry ser jest jest podstawą udanego sernika
Dobry ser jest jest podstawą udanego sernika Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Sernik z twarogu nieco się różni od ciasta z sera z wiaderka. Efekt, który uzyskamy piekąc sernik w dużej mierze zależy od sera, którego użyjemy. Do wyboru mamy klasyczny twaróg oraz gotowy ser z wiaderka. Co musimy wiedzieć o obu produktach, żeby wybrać najlepszy ser na sernik?

W skrócie

W serniku najważniejsze są dwie rzeczy. Delikatnie kwaskowaty smak i oczywiście konsystencja – gładka oraz puszysta. Wśród fanów tego ciasta są dwa obozy. Zwolennicy tradycji, którzy gardzą sernikiem, jeśli nie powstał z klasycznego, trzykrotnie zmielonego twarogu oraz ci, którzy używają do wypieku sera z wiaderka. Trudno dyskutować o gustach, fakty są jednak takie, że oba rodzaje serów dają nieco inny smak i konsystencję.

Sery na sernik – czym się różnią?

Jedną z najważniejszych różnic jest poziom zawartości tłuszczu. W różnych rodzajach serów białych waha się on od 4 do 26 proc. Może się wydawać, że niskotłuszczowy twaróg jest dobrym pomysłem na dietetyczny sernik. Niestety, nie tędy droga. Takie ciasto, o ile w ogóle się uda, będzie po prostu niesmaczne. Chcemy czy nie, to właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeżeli marzy nam się dietetyczne ciasto à la sernik, lepiej już postawić na wegański tofurnik niż oszukiwać się i kombinować z niskotłuszczowym twarogiem.

Klasyczny sernik z twarogu

Nasze mamy i babcie piekły tradycyjny sernik z klasycznego twarogu. Najlepsze twarogi na sernik to ten tłusty lub półtłusty. Kluczową czynnością, wpływającą na konsystencję sernika, jest zmielenie twarogu w maszynce. Koniecznie trzykrotne! Inaczej pozostaną grudki. Twaróg na sernik można przepuścić także przez praskę do ziemniaków – tutaj również warto zrobić to trzy razy. Najszybszą metodą jest natomiast użycie blendera. W tym przypadku blendujemy ser aż będzie gładki. Niektórzy uznają, że najlepszym sposobem na uzyskanie gładkiej, ale puszystej masy, jest utarcie twarogu w makutrze. To oczywiście propozycja dla wytrwałych.
Wiele osób zaciekle broni teorii, że tylko użycie klasycznego twarogu, zapewni sernikowi idealną, puszystą konsystencję i smak. To jednak kwestia gustu.

Sernik z sera z wiaderka

Gotowy, zmielony ser z wiaderka to duże ułatwienie, a wszyscy, którzy z niego korzystają, doskonale wiedzą, że wychodzą z niego wspaniałe ciasta. Sernik z wiaderka ma bardziej kremową konsystencję niż sernik z twarogu. Oczywiście można się kłócić o brak wyczuwalnego aromatu tradycyjnego, białego sera, ale przecież nie każdy musi za nim przepadać. Jak wybrać ser z wiaderka? Dobry produkt tego typu nie powinien zawierać zbyt dużo serwatki. Najlepiej, jeśli w składzie znajduje się jedynie mleko pasteryzowane i kultury bakterii mlekowych. Nie ma też większego sensu wybierać sera o obniżonej zawartości tłuszczu. Konsystencja sera z wiaderka powinna być gęsta i zbita. Masa nie może spływać z łyżki. Część gotowych serów na sernik należy odsączyć przed użyciem. Ich objętość znacznie się wtedy zmniejsza i warto wziąć to pod uwagę przy pieczeniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni