W skrócie
Według kalendarza świąt nietypowych 30 lipca przypada Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji warto upiec pyszne ciasto. My, Polacy kochamy serniki. Zresztą nie tylko my, na co dowodem jest niedawny ranking TasteAtlas najlepszych ciast na świecie (przygotowanych wg tradycyjnych przepisów), w którym nasz sernik zajął siódme miejsce (z polskich wypieków lepsza była karpatka – 3. miejsce, a 1. zajął tort Garasza z Bułgarii). Podobno sernik znany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Około 350 roku p.n.e deser plakous został po raz pierwszy wspomniany przez niejakiego Archestratusa jako wypiek z suszonymi owocami i orzechami. Do Polski to pyszne ciasto, sprowadził król Jan III Sobieski (miał je rzekomo poznać podczas odsieczy wiedeńskiej).
Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię z wybornymi sernikami
Najlepsze przepisy na sernik
Mamy dla Was listę 11 najlepszych, sprawdzonych przepisów na serniki. Polecamy wam:
- Tradycyjny sernik na kruchym cieście,
- Puszysty sernik bez spodu,
- Sernik królewski,
- Sernik bez pieczenia z galaretką i owocami,
- Sernik chatka Baby Jagi, bez pieczenia,
- Sernik oreo na zimno,
- Sernik z rosą,
- Małe serniczki cytrynowe,
- Sernik z brzoskwiniami i bezą,
- Sernik bez sera,
- Sernik z wiśniami.
Zobacz także: Przepisy na najlepsze ciasta bez pieczenia
Najpopularniejsze rodzaje serników
Dziś mamy wiele odmian i rodzajów sernika. Ciasto, którego główną składową jest masa serowa, możemy upiec, ale też przygotować bez pieczenia, na zimno. Do najpopularniejszych serników należą:
- wiedeński (bez spodu, z bakaliami),
- nowojorski (spód wykonany z krakersów, masa z serka Philadelphia),
- królewski (z czekoladowym spodem, pieczoną masą serową i czekoladową kruszonką na wierzchu),
- japoński (pieczony w kąpieli wodnej),
- tradycyjny, polski (z twarogu, zagęszczony kaszą, budyniem lub gotowanymi ziemniakami),
- pascha (sernik na zimno, serwowany podczas prawosławnych świąt).
W naszej galerii możecie zobaczyć 11 pysznych serników do zrobienia na rodzinne spotkania
Sernik z rodzynkami czy bez?
Podstawowym składnikiem sernika jest oczywiście przygotować samemu w domu, który można kupić, np. w wiaderku. Oprócz sposobu przygotowania serniki różnią się też dodatkami (mogą być z kruszonką, galaretką, owocami). Co roku przy okazji świąt toczy się w Polsce tradycyjny, zaciekły spór o to, czy podawać sernik z rodzynkami czy bez? Co naszym zdaniem jest tylko dowodem na to, jak bardzo lubimy to pyszne ciasto.
Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?