Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową. Najlepsze ciasto na święta

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski to tradycyjne polskie ciasto, przygotowywane często na święta Wielkanocne i inne specjalne okazje. Wyróżnia go gęsta twarogowa masa z rodzynkami i skórką pomarańczową oraz kruche ciasto, ułożone na wierzchu w krateczkę. Takim wypiekiem z pewnością zrobisz wrażenie na swoich gościach. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które nieodmiennie króluje na świątecznych stołach. Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową, który przygotowywany jest w mojej rodzinie od lat. Ma on wyśmienity smak, pięknie pachnie i jest idealnie słodki. Wyróżnia go także charakterystyczna kratka z ciasta ułożona na wierzchu oraz pyszny, cytrynowy lukier. Dzięki trzykrotnemu zmieleniu twarogu masa serowa jest gęsta i wyrazista. To z pewnością popisowy przepis, który warto zrobić np. na Wielkanoc.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować tradycyjny sernik krakowski.

Przepis na sernik krakowski

czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie
porcja: na blaszkę 20 x 30 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
kruche ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego,
  • 250 g masła,
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka wrzątku,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Zobacz także: Obłędnie pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis na najlepsze ciasto na święta, które zachwyci twoich gości

Jak zrobić tradycyjny sernik krakowski?

  1. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj kostkę masła. Posiekaj nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i schowaj je do lodówki. Białka odłóż do przygotowania masy serowej.
  3. Teraz należy zmielić ser: przeciśnij ser trzykrotnie przez praskę lub maszynkę do mielenia, w ostatnim mieleniu przeciśnij ser razem z masłem.
  4. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Żółtka ubij z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  6. Następnie dodawaj stopniowo zmielony ser oraz mąkę ziemniaczaną.
  7. Dodaj także skórkę otartą z pomarańczy.
  8. Bakalie oprósz odrobiną pszennej mąki i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.
  9. W oddzielnej misce ubij 10 białek (5 białek, które zostały z ciasta oraz 5 białek z masy serowej) z połową szklanki cukru.
  10. Dodaj ubite białka do masy serowej i wymieszaj łyżką.
  11. Z ciasta odkrój 2/3 i rozwałkuj na kształt blaszki.
  12. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Wylej na ciasto masę serową i delikatnie wygładź.
  14. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i podziel na paski. Ułóż z nich kratkę na masie serowej.
  15. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego na 180 stopni w opcji góra-dół.
  16. Piecz sernik ok. 1 godziny.
  17. Gotowy i wystudzony sernik udekoruj lukrem przygotowanym z roztartego cukru pudru z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku.
Sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie