W skrócie:
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które nieodmiennie króluje na świątecznych stołach. Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową, który przygotowywany jest w mojej rodzinie od lat. Ma on wyśmienity smak, pięknie pachnie i jest idealnie słodki. Wyróżnia go także charakterystyczna kratka z ciasta ułożona na wierzchu oraz pyszny, cytrynowy lukier. Dzięki trzykrotnemu zmieleniu twarogu masa serowa jest gęsta i wyrazista. To z pewnością popisowy przepis, który warto zrobić np. na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować tradycyjny sernik krakowski.
Przepis na sernik krakowski
Czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie.
Porcja: na blaszkę 20 × 30 cm.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego,
- 250 g masła,
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka otarta z pomarańczy lub cytryny,
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka wrzątku,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Jak zrobić tradycyjny sernik krakowski?
Sposób przygotowania:
- Na stolnice przesiej mąkę, dodaj kostkę masła. Posiekaj nożem.
- Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i schowaj je do lodówki. Białka odłóż do przygotowania masy serowej.
- Teraz należy zmielić ser: przeciśnij ser trzykrotnie przez praskę lub maszynkę do mielenia, w ostatnim mieleniu przeciśnij ser razem z masłem.
- Rozdziel żółtka od białek.
- Żółtka ubij z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
- Następnie dodawaj stopniowo zmielony ser oraz mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj także skórkę otartą z pomarańczy.
- Bakalie oprósz odrobiną pszennej mąki i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.
- W oddzielnej misce ubij 10 białek (5 białek, które zostały z ciasta oraz 5 białek z masy serowej) z połową szklanki cukru.
- Dodaj ubite białka do masy serowej i wymieszaj łyżką.
- Z ciasta odkrój 2/3 i rozwałkuj na kształt blaszki.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylej na ciasto masę serową i delikatnie wygładź.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i podziel na paski. Ułóż z nich kratkę na masie serowej.
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.
- Sernik krakowski piecz sernik ok. 1 godziny.
- Gotowy i wystudzony sernik udekoruj lukrem przygotowanym z roztartego cukru pudru z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku.
Kulinaria

Na Wielkanoc upiecz przepyszny sernik krakowski. Przepis na ...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: