Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową. Najlepsze ciasto na święta

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski to tradycyjne polskie ciasto, przygotowywane często na święta Wielkanocne i inne specjalne okazje. Wyróżnia go gęsta twarogowa masa z rodzynkami i skórką pomarańczową oraz kruche ciasto, ułożone na wierzchu w krateczkę. Takim wypiekiem z pewnością zrobisz wrażenie na swoich gościach. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które nieodmiennie króluje na świątecznych stołach. Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową, który przygotowywany jest w mojej rodzinie od lat. Ma on wyśmienity smak, pięknie pachnie i jest idealnie słodki. Wyróżnia go także charakterystyczna kratka z ciasta ułożona na wierzchu oraz pyszny, cytrynowy lukier. Dzięki trzykrotnemu zmieleniu twarogu masa serowa jest gęsta i wyrazista. To z pewnością popisowy przepis, który warto zrobić np. na Wielkanoc.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować tradycyjny sernik krakowski.

Przepis na sernik krakowski

czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie
porcja: na blaszkę 20 x 30 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
kruche ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego,
  • 250 g masła,
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka wrzątku,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Zobacz także: Obłędnie pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis na najlepsze ciasto na święta, które zachwyci twoich gości

Jak zrobić tradycyjny sernik krakowski?

  1. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj kostkę masła. Posiekaj nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i schowaj je do lodówki. Białka odłóż do przygotowania masy serowej.
  3. Teraz należy zmielić ser: przeciśnij ser trzykrotnie przez praskę lub maszynkę do mielenia, w ostatnim mieleniu przeciśnij ser razem z masłem.
  4. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Żółtka ubij z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  6. Następnie dodawaj stopniowo zmielony ser oraz mąkę ziemniaczaną.
  7. Dodaj także skórkę otartą z pomarańczy.
  8. Bakalie oprósz odrobiną pszennej mąki i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.
  9. W oddzielnej misce ubij 10 białek (5 białek, które zostały z ciasta oraz 5 białek z masy serowej) z połową szklanki cukru.
  10. Dodaj ubite białka do masy serowej i wymieszaj łyżką.
  11. Z ciasta odkrój 2/3 i rozwałkuj na kształt blaszki.
  12. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Wylej na ciasto masę serową i delikatnie wygładź.
  14. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i podziel na paski. Ułóż z nich kratkę na masie serowej.
  15. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego na 180 stopni w opcji góra-dół.
  16. Piecz sernik ok. 1 godziny.
  17. Gotowy i wystudzony sernik udekoruj lukrem przygotowanym z roztartego cukru pudru z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku.
Sernik krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!