Tuż przed świętami wielkanocnymi wiele osób próbuje sił w przygotowaniu domowego zakwasu na żurek. Do przygotowania potrzeba tylko kilku składników: mąki razowej lub kromki żytniego chleba, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i wodę. Jednak coraz więcej osób nie ma czasu lub boi się zrobić własnoręczny zakwas na żurek z obawy przed zmarnowaniem składników. Wtedy sięgają po żurki dostępne w sklepach.
Który żurek na zakwasie z butelki warto wybrać?
Katarzyna Bosacka sprawdziła zakwasy i zupy gotowe dostępne w sklepach mające dobry skład. Znana dziennikarka zaznaczyła, że część z nich są produktami gotowymi wymagającymi jedynie przelania do garnka i odgrzania, a drugie są zakwasami, które wlewa się do bulionu lub wody. Ważne, aby gotowa zupa miała około 20% zakwasu. Katarzyna Bosacka podkreśla, że wybierając gotowe żurki, należy zwracać uwagę na:
- brak wzmacniaczy smaku
- oleju palmowego
- barwników
- aromatów
- i konserwantów.
W przypadku zakwasów w butelce prowadząca program „Wiem, co jem” zaznaczyła, że skład powinien być jak najkrótszy mąka żytnia, woda i opcjonalnie przyprawy.
W zestawieniu Katarzyny Bosackiej wśród żurków w butelce najlepiej wypadły:
- zakwas braci Zawadzkich
- zakwas Jamar
- zakwas w słoiku Rolnik
- zakwas na bazie otrąb żytnich Stan
- zakwas ekologiczny w słoiku Runoland
Żurek gotowy do odgrzania - Katarzyna Bosacka wskazuje te z dobrym składem
Jeżeli nie chcecie gotować domowego żurku na kupionym zakwasie, bo brakuje wam czasu lub spędzacie Wielkanoc w kameralnym gronie, możecie sięgnąć po gotowe zupy. Wśród nich znajdują się produkty w kartonie lub koncentraty w butelce. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na:
- żurek Profi
- żurek JemyJemy
- żurek Krakus
- żurek Eatme
Żurek domowy – komentarze internautów
Wpis Katarzyny Bosackiej spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem na jej profilu na Facebooku. Wiele osób zwracało uwagę na różnicę między barszczem białym a żurkiem. Według dziennikarki różnica tkwi w użyciu odpowiedniej mąki. Pszennej do delikatnego barszczu białego i żytniej do wyrazistego żurku. Według innej teorii promotorka racjonalnego gotowania zwraca uwagę, że określenia barszcz biały i żurek używa się zamiennie. Na to internauci zaczęli odpowiadać:
- U nas połączenie żurku i barszczu. Bez mięsa. Bez kiełbasy. W chlebku zjadanym w trakcie – stwierdziła jedna z obserwatorek.
Natomiast inna komentatorka dodała:
- Ja ma w domu zakwas, który syn lat 8 robił w szkole na zajęciach z wychowawcą. Od kilku miesięcy go dokarmiam, tzn. ten zakwas dokarmiam (mąka żytnia, czosnek, ziele angielskie, woda ) i jest pysznie, a synek się cieszy, że to jego zakwas (pisownia oryginalna – przyp.red.)
Inni internauci dodawali, że u nich na Lubelszczyźnie je się barszcz biały chrzanowy z wędzonką, na Śląsku gotuje się czorny żur. Nieco zaskakujące mogło się wydawać podawanie w województwie lubelskim barszczu czerwonego z kiszonych buraków z pieczonym mięsem, wędzoną kiełbasą, jajkiem, serem białym i chrzanem.
Marka tefal w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?