Tuż przed świętami wielkanocnymi wiele osób próbuje sił w przygotowaniu domowego zakwasu na żurek. Do przygotowania potrzeba tylko kilku składników: mąki razowej lub kromki żytniego chleba, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i wodę. Jednak coraz więcej osób nie ma czasu lub boi się zrobić własnoręczny zakwas na żurek z obawy przed zmarnowaniem składników. Wtedy sięgają po żurki dostępne w sklepach.
Który żurek na zakwasie z butelki warto wybrać?
Katarzyna Bosacka sprawdziła zakwasy i zupy gotowe dostępne w sklepach mające dobry skład. Znana dziennikarka zaznaczyła, że część z nich są produktami gotowymi wymagającymi jedynie przelania do garnka i odgrzania, a drugie są zakwasami, które wlewa się do bulionu lub wody. Ważne, aby gotowa zupa miała około 20% zakwasu. Katarzyna Bosacka podkreśla, że wybierając gotowe żurki, należy zwracać uwagę na:
- brak wzmacniaczy smaku
- oleju palmowego
- barwników
- aromatów
- i konserwantów.
W przypadku zakwasów w butelce prowadząca program „Wiem, co jem” zaznaczyła, że skład powinien być jak najkrótszy mąka żytnia, woda i opcjonalnie przyprawy.
W zestawieniu Katarzyny Bosackiej wśród żurków w butelce najlepiej wypadły:
- zakwas braci Zawadzkich
- zakwas Jamar
- zakwas w słoiku Rolnik
- zakwas na bazie otrąb żytnich Stan
- zakwas ekologiczny w słoiku Runoland
Żurek gotowy do odgrzania - Katarzyna Bosacka wskazuje te z dobrym składem
Jeżeli nie chcecie gotować domowego żurku na kupionym zakwasie, bo brakuje wam czasu lub spędzacie Wielkanoc w kameralnym gronie, możecie sięgnąć po gotowe zupy. Wśród nich znajdują się produkty w kartonie lub koncentraty w butelce. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na:
- żurek Profi
- żurek JemyJemy
- żurek Krakus
- żurek Eatme
Żurek domowy – komentarze internautów
Wpis Katarzyny Bosackiej spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem na jej profilu na Facebooku. Wiele osób zwracało uwagę na różnicę między barszczem białym a żurkiem. Według dziennikarki różnica tkwi w użyciu odpowiedniej mąki. Pszennej do delikatnego barszczu białego i żytniej do wyrazistego żurku. Według innej teorii promotorka racjonalnego gotowania zwraca uwagę, że określenia barszcz biały i żurek używa się zamiennie. Na to internauci zaczęli odpowiadać:
- U nas połączenie żurku i barszczu. Bez mięsa. Bez kiełbasy. W chlebku zjadanym w trakcie – stwierdziła jedna z obserwatorek.
Natomiast inna komentatorka dodała:
- Ja ma w domu zakwas, który syn lat 8 robił w szkole na zajęciach z wychowawcą. Od kilku miesięcy go dokarmiam, tzn. ten zakwas dokarmiam (mąka żytnia, czosnek, ziele angielskie, woda ) i jest pysznie, a synek się cieszy, że to jego zakwas (pisownia oryginalna – przyp.red.)
Inni internauci dodawali, że u nich na Lubelszczyźnie je się barszcz biały chrzanowy z wędzonką, na Śląsku gotuje się czorny żur. Nieco zaskakujące mogło się wydawać podawanie w województwie lubelskim barszczu czerwonego z kiszonych buraków z pieczonym mięsem, wędzoną kiełbasą, jajkiem, serem białym i chrzanem.
Marka tefal w najlepszych cenach
kup teraz

Tefal Patelnia aluminiowa Elemental B59504, Ø 24 cm
Tefal Patelnia aluminiowa B59504, Ø 24 cmTefal ELE…
kup teraz

Tefal Patelnia Duetto ze stali szlachetnej, 24 cm
Tefal Patelnia Duetto ze stali szlachetnej, 24 cmO…

Compact Power TW3953 Odkurzacz workowy TEFAL
odkurzacz workowy tefal compact power tw3953 o moc…

Tefal Selection G2840273 20 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy E3030674 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Funkcj…
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym