Risotto ze szparagami i cukinią we włoskim stylu. Zobacz przepis na wykwintne danie ze szparagami. Idealny posiłek na kolację

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z rodzajów risotta jest danie przygotowane ze szparagami i cukinią.
Jednym z rodzajów risotta jest danie przygotowane ze szparagami i cukinią. Getty Images/IriGri8/zdjęcie ilustracyjne
Risotto ze szparagami to danie, które wymaga wiele cierpliwości od przygotowujących go osób. Należy krótko obsmażyć szparagi, ale długo i zdecydowanie mieszać ryż podczas podlewania bulionem warzywnym. Delikatny smak szparagów podkreśla dodatek świeżego masła. Zobacz przepis na kremowe risotto ze szparagami.

W skrócie

Sezon na szparagi przypada w Polsce na maj i czerwiec. Właśnie wtedy można przyrządzić domowe risotto ze szparagami. W kuchni włoskiej liczy się wybór odpowiedniego rodzaju ryżu do risotto. Najczęściej przepisy na dania kuchni włoskiej wskazują ryż arborio z racji kremowej konsystencji. Specjaliści kuchni włoskiej przyrządzając risotto z warzywami, w tym ze szparagami, sięgają po ryż vialone nano. Ten rodzaj ryżu ma mniejsze ziarna i po ugotowaniu jest bardziej zwarty i nabiera objętości. Zobacz przepis na pyszne risotto ze szparagami.

Włoskie risotto ze szparagami i cukinią – przepis na domowe danie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g masła,
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek szparagów,
  • 100 g cukinii,
  • 80 g tartego sera grana padano lub parmezanu,
  • 1/2 kieliszka białego wina.

Jak zrobić risotto ze szparagami?

Przygotowanie:

  1. Szparagi należy umyć, oddzielić twarde łodyżki i włożyć je do bulionu warzywnego. Końcówki zielonych należy pokroić i odłożyć na później.
  2. Końcówki szparagów należy ugotować do miękkości i przetrzeć przez sitko do bulionu. Ma powstać esencjonalny wywar do podlewania ryżu.
  3. Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
  4. W garnku z grubym dnem należy smażyć cebulę z 50 g masła na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Po 5 minutach trzeba dodać pokrojoną cukinię.
  6. Suchy ryż należy wsypać do garnka z przesmażoną cebulą przez około 3 minuty, aż będzie szklisty.
  7. Następnie do ryżu należy wlać białe wino i chwilę pogotować.
  8. Kolejnym krokiem jest dodawanie po chochelce bulionu warzywnego z roztartymi szparagami.
  9. Płyn należy dolać w momencie, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
  10. Gotowanie ryżu w ten sposób zajmuje około 15-20 minut.
  11. Pod koniec tego gotowania należy dodać pokrojone końcówki szparagów i gotować około 3 minuty.
  12. Garnek z risotto należy zdjąć z ognia.
  13. Risotto ze szparagami i cukinią należy doprawić pozostałą częścią masła i parmezanem. Zanim risotto będzie podane trzeba je dokładnie wymieszać i odstawić na minutę, do przegryzienia składników.
  14. Risotto ze szparagami i kawałkami cukinii jest gotowe do podania.

Czytaj także:

Rodzaje risotta ze szparagami i cukinią

Domowe risotto ze szparagami można mieszać z różnymi sezonowymi produktami. Szczególnie polecamy zjeść risotto ze szparagami i z kawałkami kurczaka. Ponadto risotto ze szparagami znakomicie łączy się z porcją grzybów. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na risotto ze szparagami i pieczarkami.

Źródło:

  • „Italia na talerzu”, Francois – Regis Gaudry, Wydawnictwo Znak

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni