Jaki kolor szparagów wolisz? Postaw na zielone i zrób nieziemsko pyszne risotto ze szparagami i kurczakiem. Znany składnik dodaje kremowości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do pysznego risotto ze szparagami i kurczakiem polecam dodać podsmażone pieczarki.
Do pysznego risotto ze szparagami i kurczakiem polecam dodać podsmażone pieczarki. GMVozd/Getty Images
W sezonie na szparagi trudno oprzeć się smakowi domowego risotto. Do klasycznego przepisu dodaję kawałki obsmażonego kurczaka. W ten sposób zwiększysz porcję białka, a także dodasz wyrazistego smaku. Pod koniec gotowania dodaję śmietankę kremówkę i hojnie posypuje długo dojrzewającym startym serem. Dzięki temu przepis na risotto ze szparagami i kurczakiem będzie jeszcze bardziej kremowe.

W skrócie

Najczęściej na targu lub w dyskontach spożywczych spotykam zielone i białe szparagi. Niekiedy pojawiają się też fioletowe sztuki, ale jednak stanowią kulinarną ciekawostkę. Najczęściej wybieram zielone szparagi i robię z nimi rozpływające się w ustach risotto z kawałkami soczystego kurczaka. Co więcej, dzięki swojej gładkiej konsystencji i intensywnemu smakowi posiłek należy do mojego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie.

Risotto ze szparagami i kurczakiem – przepis na obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: dla 4-6 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
  • 1 pęczek świeżych szparagów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 100 ml białego wina,
  • 50 g startego parmezanu lub innego długo dojrzewającego sera typu bursztyn,
  • 20 g masła,
  • 20 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Do podania:

  • 10 g parmezanu,
  • 20 g świeżych ziół np.: posiekanej natki pietruszki, listków bazylii lub koperku.

Czytaj także:

Jak zrobić risotto ze szparagami i kurczakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz i posiekaj cebulę z czosnkiem.
  2. Szparagi umyj, oczyść i pokrój na kawałki.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż zmiękną.
  5. Dorzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
  6. W garnku umieść szparagi i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  7. Następnie dodaj ryż arborio do patelni i smaż przez około 2 minuty, mieszając, aż będzie lekko przezroczysty.
  8. Wlej białe wino i gotuj, aż prawie całkowicie wchłonie płyn. Możesz je go zamienić na wodę lub bulion.
  9. Następnie stopniowo dodawaj gorący bulion, mieszając często, aż ryż wchłonie płyn.
  10. Kontynuuj dolewanie bulionu, gdy wcześniejsza porcja wchłonie się do ryżu.
  11. Mieszaj, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente, co zajmie około 18-20 minut.
  12. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie gęsty, dodaj masło, śmietankę i parmezan.
  13. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  14. Przed podaniem dopraw risotto solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
  15. Gotowe risotto ze szparagami i kurczakiem przełóż do głębokich talerzy.
  16. Jeśli chcesz, posyp dodatkowym parmezanem i posiekanymi świeżymi ziołami.
  17. Zachęcam, aby podawać od razu, aby móc rozpływać się nad wyjątkowym smakiem.

Taki prosty przepis jest jednocześnie bardzo domowy i zadowoli nawet wymagających smakoszy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni