W skrócie:
Racuchy jogurtowe na proszku do pieczenia – sprawdzony przepis
Mam dla ciebie niezawodny przepis na pyszne racuszki. Zrobisz je na jogurcie greckim z dodatkiem proszku do pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania i nie wymagają wiele pracy. Składniki miksujemy i od razu możemy je smażyć. Dodaję do nich niewielką ilość cukru, by nie paliły się na patelni. Przed podaniem warto oprószyć je cukrem pudrem lub polać miodem. Świetnie smakują także z dodatkiem jabłek, borówek czy malin.
Zobacz w galerii, jak zrobić racuchy na jogurcie greckim

Przepis na racuchy na jogurcie greckim
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Porcja na: ok. 18 racuszków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
do podania:
- cukier puder,
- dżem lub miód,
- owoce np. jabłka, borówki, maliny.
Jak zrobić jogurtowe racuchy na proszku do pieczenia?
- Jajka utrzyj z cukrem waniliowym.
- Dodaj jogurt grecki i zmiksuj.
- Nie przerywając ucierania, dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Zmiksuj na gładkie ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
- Rozgrzej olej na patelni i ustaw średni ogień (wlej olej na wysokość ok. 1 cm).
- Kładź po łyżce ciasta na jednego placuszka.
- Smaż po 3 minuty z każdej strony.
- Usmażone racuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe posyp cukrem pudrem, polej miodem, czy podawaj z dżemem i owocami. Smacznego!
Na śniadanie usmaż racuchy na jogurcie greckim. Domownicy mo...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: