Pyszne tosty na szybkie śniadanie. Pomysłowe przepisy z kilkoma składnikami. Nie tylko z szynką i serem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tosty z serem, pieczonym drobiem i warzywami mogą być pożywną przekąską na lekki lunch. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby poznać przepisy na różne rodzaje tostów, m.in. hawajskie, francuskie i Croque Mademoiselle.
Tosty z serem, pieczonym drobiem i warzywami mogą być pożywną przekąską na lekki lunch. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby poznać przepisy na różne rodzaje tostów, m.in. hawajskie, francuskie i Croque Mademoiselle. Getty Images/Elena_Danileiko
Tosty to dla wielu osób podstawowy pomysł na przygotowanie śniadania lub podwieczorku. Najprostszy tost przygotowuje się z sera żółtego i szynki w opiekaczu do kanapek. Jednak istnieje wiele przepisów na urozmaicenie domowych tostów. Podpowiadamy jak zrobić tosty z patelni lub z piekarnika.

W skrócie

Podstawowym składnikiem smacznych tostów jest chleb. Najczęściej wykorzystuje się do nich chleb pszenny na drożdżach. Można też sięgnąć po chleb na zakwasie lub japoński chleb mleczny noszący nazwę shokupan. Chleb tostowy ma miękką skórkę i delikatny miąższ. Znakomicie znosi opiekanie i trzyma w ryzach włożone pomiędzy kromki składniki.

Zobacz w galerii przepisy na tosty nie tylko na śniadanie

Grzanka a tost

Słowo tost pochodzi od angielskiego wyrazu toast, który oznacza grzankę. W Polsce tost kojarzy się nie tylko z opiekanym chlebem, który zyskuje miano grzanki. W naszym kraju tostami określamy:

  • zapieczone kromki chleba z nadzieniem,
  • usmażone na tłuszczu kromki chleba moczone np. w rozkłóconym jajku,
  • kromki chleba upieczone w piekarniku z serem i szynką.

Określenia grzanka i tost stosuje się, gdy mowa jest o kromkach chleba zarumienionych w tosterze do uzyskania złoto-brązowego koloru. Taki tost jest bez nadzienia, a dopiero na nim rozsmarowuje się dżemy, masło ziołowe lub pasty warzywne, takie jak hummus.

Z czym mogą być tosty?

W przygotowaniu tostów może ograniczać nas jedynie wyobraźnia. Ważne, aby nie przesadzić z ilością składników włożonych pomiędzy kromki chleba. W przeciwnym razie będzie trudno zamknąć opiekacz, a przy użyciu zbyt dużej siły istnieje ryzyko pęknięcia urządzenia.
Świetnie smakują klasyczne połączenia smaków, np.:

  • tost z serem żółtym i szynką,
  • tost hawajski, przypominający składnikami pizzę hawajską,
  • croque monsieur, czyli francuska kanapka smażona na patelni z szynką i serem,
  • tost francuski – kromki chleba moczone w mieszaninie jajka i mleka, doprawionej cukrem i cynamonem. Często podawane są z borówkami, miodem lub kwaśną śmietaną,
  • croque madame – francuska kanapka z serem i sadzonym jajkiem,
  • croque mademoiselle – tost, do którego zamiast szynki bierze się grillowane plastry cukinii.

Dodatki do tostów

Domowe tosty z patelni czy z opiekacza można serwować na różne sposoby. Dobrym pomysłem jest zrobienie sałatki z rukoli i pomidorów, którą można podać do tostów z szynką i serem. Do takich kanapek na ciepło warto dołączyć sos czosnkowy lub domowy ketchup.

Tosty na słodko znakomicie smakują podane z sezonowymi owocami. Warto korzystać z: truskawek, borówek, malin, a zimą z mandarynek i pomarańczy. Ponadto można polewać je syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Tosty z serem, pieczonym drobiem i warzywami mogą być pożywną przekąską na lekki lunch. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby poznać przepisy na różne rodzaje tostów, m.in. hawajskie, francuskie i Croque Mademoiselle.

Pyszne tosty na szybkie śniadanie. Pomysłowe przepisy z kilk...

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Jem lekkie śniadania, zaczynam od szklanki mineralnej cisowianki a potem jem kanapki z ciemnym chlebem, chudą szynka i dużą porcją warzyw. Tost z serem na śniadanie to kiepska i ciężka opcja moim zdaniem