W skrócie
Podstawowym składnikiem smacznych tostów jest chleb. Najczęściej wykorzystuje się do nich chleb pszenny na drożdżach. Można też sięgnąć po chleb na zakwasie lub japoński chleb mleczny noszący nazwę shokupan. Chleb tostowy ma miękką skórkę i delikatny miąższ. Znakomicie znosi opiekanie i trzyma w ryzach włożone pomiędzy kromki składniki.
Zobacz w galerii przepisy na tosty nie tylko na śniadanie
Grzanka a tost
Słowo tost pochodzi od angielskiego wyrazu toast, który oznacza grzankę. W Polsce tost kojarzy się nie tylko z opiekanym chlebem, który zyskuje miano grzanki. W naszym kraju tostami określamy:
- zapieczone kromki chleba z nadzieniem,
- usmażone na tłuszczu kromki chleba moczone np. w rozkłóconym jajku,
- kromki chleba upieczone w piekarniku z serem i szynką.
Określenia grzanka i tost stosuje się, gdy mowa jest o kromkach chleba zarumienionych w tosterze do uzyskania złoto-brązowego koloru. Taki tost jest bez nadzienia, a dopiero na nim rozsmarowuje się dżemy, masło ziołowe lub pasty warzywne, takie jak hummus.
Z czym mogą być tosty?
W przygotowaniu tostów może ograniczać nas jedynie wyobraźnia. Ważne, aby nie przesadzić z ilością składników włożonych pomiędzy kromki chleba. W przeciwnym razie będzie trudno zamknąć opiekacz, a przy użyciu zbyt dużej siły istnieje ryzyko pęknięcia urządzenia.
Świetnie smakują klasyczne połączenia smaków, np.:
- tost z serem żółtym i szynką,
- tost hawajski, przypominający składnikami pizzę hawajską,
- croque monsieur, czyli francuska kanapka smażona na patelni z szynką i serem,
- tost francuski – kromki chleba moczone w mieszaninie jajka i mleka, doprawionej cukrem i cynamonem. Często podawane są z borówkami, miodem lub kwaśną śmietaną,
- croque madame – francuska kanapka z serem i sadzonym jajkiem,
- croque mademoiselle – tost, do którego zamiast szynki bierze się grillowane plastry cukinii.
Dodatki do tostów
Domowe tosty z patelni czy z opiekacza można serwować na różne sposoby. Dobrym pomysłem jest zrobienie sałatki z rukoli i pomidorów, którą można podać do tostów z szynką i serem. Do takich kanapek na ciepło warto dołączyć sos czosnkowy lub domowy ketchup.
Tosty na słodko znakomicie smakują podane z sezonowymi owocami. Warto korzystać z: truskawek, borówek, malin, a zimą z mandarynek i pomarańczy. Ponadto można polewać je syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Małpi chlebek to hit na śniadanie! Zobacz przepis na cynamonowe bułeczki
- Chleb zmieniający życie zrobisz bez mąki i drożdży. Zastąp nim pieczywo ze sklepu
- Jak odświeżyć czerstwy chleb? 9 najlepszych sposobów na niemarnowanie bochenek
- Chlebek na grilla. Przepis na focaccię z czosnkiem i natką pietruszki
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?