W skrócie
Co to jest croque monsieur?
Kanapka croque monsieur to tradycyjny posiłek wywodzący się z kuchni francuskiej. Nazwa dosłownie tłumaczona na język polski oznacza chrupiącego pana. Między kromkami chleba umieszcza się plastry szynki i żółtego sera. W wielu przepisach podpowiadane są twarde sery o mocnym smaku i intensywnym aromacie. Wśród najsmaczniejszych serów poleca się:
- gruyère,
- comté,
- emmentaler.
Sekretem kanapki croque monsieur jest użycie sosu beszamel. Taka kanapka jest smażona na maśle do zezłocenia na patelni, umieszczana w opiekaczu do tostów lub grillowana. Niektóre receptury nakazują maczać gotową kanapkę w rozkłóconym jajku i smażyć na rozgrzanej patelni. Najważniejsze, aby pajdy chleba były chrupiące, a ser rozpuszczony.
Jak zrobić croque monsieur?
Przepis na croque monsieur nie wymaga wyszukanych składników. Ważne, aby sięgnąć po najwyższej jakości produkty. Wtedy danie zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Najpopularniejszy przepis na tę kanapkę na TikToku w wykonaniu thehealchef ma blisko 13 milionów wyświetleń. Na sam widok można nabrać apetytu.
Croque monsieur – przepis na kanapkę po francusku
Przepis na 1 porcję
Składniki:
- 2 kromki chleba (najlepiej na zakwasie)
- 1 łyżka beszamelu
- 70 g sera gruyère
- 2 plastry szynki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Na początku kromkę chleba posmaruj beszamelem.
- Na drugiej kromce chleba połóż plastry szynki i rozłóż starty ser na grubych oczkach.
- Zakryj kromkę z szynką i serem, drugą kromką. Strona posmarowana beszamelem powinna być wewnątrz nadzienia.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i połóż kanapkę. Croque monsieur smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor.
- Kanapka croque monsieur jest gotowa do podania.
Nie tylko croque monsieur – inne rodzaje kanapek
Poza kanapką z szynką istnieją jeszcze dwa najpopularniejsze rodzaje kanapek. Croque madame przygotowuje się tak samo jak croque monsieur. Różnica polega na dodaniu sadzonego jajka na wierzchu gotowej kanapki. Warto wiedzieć, że wegetarianie również mogą posilić się kanapką wywodzącą się z Francji. Kanapka croque mademoiselle podawana jest bez szynki. Zamiast niej podawane są grillowane lub upieczone plastry cukinii i garść świeżych ziół.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?