Croque monsieur prosto z Francji. Ta kanapka jest symbolem kuchni francuskiej. Zobacz przepis na croque monsieur

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jedną z najpopularniejszych kanapek serwowanych we francuskich kawiarniach jest croque monsieur. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe rodzaje przekąsek.
Jedną z najpopularniejszych kanapek serwowanych we francuskich kawiarniach jest croque monsieur. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe rodzaje przekąsek. Getty Images/Vladimir Mironov
Kuchnia francuska kojarzy się smakoszom z elegancją i wyrafinowanym smakiem. Jednak wiele potraw przygotowywanych jest na bazie łatwo dostępnych składników o wysokiej jakości. Jedną z popularnych przekąsek jest kanapka croque monsieur. Zobacz, jak zrobić ją we własnej kuchni.

W skrócie

Co to jest croque monsieur?

Kanapka croque monsieur to tradycyjny posiłek wywodzący się z kuchni francuskiej. Nazwa dosłownie tłumaczona na język polski oznacza chrupiącego pana. Między kromkami chleba umieszcza się plastry szynki i żółtego sera. W wielu przepisach podpowiadane są twarde sery o mocnym smaku i intensywnym aromacie. Wśród najsmaczniejszych serów poleca się:

  • gruyère,
  • comté,
  • emmentaler.

Sekretem kanapki croque monsieur jest użycie sosu beszamel. Taka kanapka jest smażona na maśle do zezłocenia na patelni, umieszczana w opiekaczu do tostów lub grillowana. Niektóre receptury nakazują maczać gotową kanapkę w rozkłóconym jajku i smażyć na rozgrzanej patelni. Najważniejsze, aby pajdy chleba były chrupiące, a ser rozpuszczony.

Jak zrobić croque monsieur?

Przepis na croque monsieur nie wymaga wyszukanych składników. Ważne, aby sięgnąć po najwyższej jakości produkty. Wtedy danie zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Najpopularniejszy przepis na tę kanapkę na TikToku w wykonaniu thehealchef ma blisko 13 milionów wyświetleń. Na sam widok można nabrać apetytu.

Croque monsieur – przepis na kanapkę po francusku

Przepis na 1 porcję

Składniki:

  • 2 kromki chleba (najlepiej na zakwasie)
  • 1 łyżka beszamelu
  • 70 g sera gruyère
  • 2 plastry szynki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Na początku kromkę chleba posmaruj beszamelem.
  2. Na drugiej kromce chleba połóż plastry szynki i rozłóż starty ser na grubych oczkach.
  3. Zakryj kromkę z szynką i serem, drugą kromką. Strona posmarowana beszamelem powinna być wewnątrz nadzienia.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i połóż kanapkę. Croque monsieur smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor.
  5. Kanapka croque monsieur jest gotowa do podania.

Nie tylko croque monsieur – inne rodzaje kanapek

Poza kanapką z szynką istnieją jeszcze dwa najpopularniejsze rodzaje kanapek. Croque madame przygotowuje się tak samo jak croque monsieur. Różnica polega na dodaniu sadzonego jajka na wierzchu gotowej kanapki. Warto wiedzieć, że wegetarianie również mogą posilić się kanapką wywodzącą się z Francji. Kanapka croque mademoiselle podawana jest bez szynki. Zamiast niej podawane są grillowane lub upieczone plastry cukinii i garść świeżych ziół.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Schab po cygańsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie