Pyszne ciasto wiewiórka na dużą blachę. Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Znika do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ciasto wiewiórka to wypiek przygotowywany z orzechów laskowych i ze startym jabłkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowe ciasto wiewiórka to wypiek przygotowywany z orzechów laskowych i ze startym jabłkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Getty Images/FabrikaCr/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczne jesienne ciasto wiewiórka to wypiek na bazie startych jabłek i orzechów włoskich. Dodatek cynamonu dodaje ciastu obłędnego aromatu, a jabłka wilgotności. Zamiast roztopionego masła można użyć oleju rzepakowego. Skuście się na szybki przepis na ciasto wiewiórka dla całej rodziny.

W skrócie

Nazwa ciasto wiewiórka wzięła się od użycia w przepisie orzechów, które są przysmakiem tych leśnych zwierząt. Warto wiedzieć, że ciasto wiewiórka jest podobne do ciasta amerykańskiego, choć różni się sposobem przygotowania jabłek. Do ciasta amerykańskiego jabłka krojone są w kostkę, a w cieście wiewiórka, ścierane na tarce. Domowe ciasto wiewiórka można także urozmaicić, dodając do niego namoczone rodzynki, suszone wiśnie i suszoną żurawinę. Natomiast smak ciasta i jego kolor można wzbogacić poprzez połączenie mąki z łyżeczką mielonego cynamonu lub kakao.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ciasta wiewiórka

Ciasto wiewiórka – przepis na domowy wypiek

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut (w tym pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 260 g mąki pszennej typ 450,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 4 średnie jabłka,
  • 70 g cukru kryształu,
  • 60 g stopionego masła.

Jak zrobić ciasto wiewiórka?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza.
  2. Mąkę pszenną należy przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Suche składniki należy dokładnie wymieszać.
  3. Jajka ogrzane do temperatury pokojowej należy umyć i umieścić w misce. Następnie należy wsypać do nich drobny cukier i ubijać przy pomocy miksera lub robota kuchennego przez 10 minut na średnich obrotach, aż do momentu osiągnięcia puszystej, jasnej masy.
  4. Następnie jabłka należy dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Gdy jajka podwoją objętość, należy dodać powoli przestudzone masło i przesiane suche składniki.
  6. Następnie do ciasta wiewiórka należy dodać starte jabłka. Orzechy włoskie należy roztłuc w moździerzu lub posiekać nożem na drobne kawałki i dodać do ciasta.
  7. Formę do ciasta o wymiarach 30 × 20 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto wiewiórka. Przy pomocy szpatułki trzeba je równomiernie rozprowadzić po całości blaszki i wstawić do piekarnika.
  8. Ciasto wiewiórka trzeba piec przez 45 minut do suchego patyczka.

Orzechy do ciasta wiewiórka

Przepis na ciasto wiewiórka nie musi być nudny i jego smak można zmieniać poprzez użycie innych rodzajów orzechów. Nie będzie to tradycyjny wypiek, ale z pewnością znajdzie grono wielbicieli. Szczególnie polecamy użycie orzechów laskowych, które kojarzą się z jesienią. Do ciasta wiewiórka można także użyć posiekanych migdałów, które można używać przez cały rok.

Dekoracja ciasta wiewiórka

Domowe ciasto wiewiórka warto ozdobić domowym lukrem lub serkiem śmietankowym wymieszanym z cukrem pudrem. W podobny sposób ozdabia się domowe ślimaczki cynamonowe lub ciasto marchewkowe. Jeżeli chcecie zwiększyć słodkość wypieku, to na wierzchu placka można rozsmarować masę kajmakową. Jednak można postawić na najprostszą dekorację, czyli po wystudzeniu wypiek można posypać cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu.

Domowe ciasto wiewiórka to wypiek przygotowywany z orzechów laskowych i ze startym jabłkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Pyszne ciasto wiewiórka na dużą blachę. Przepis na ciasto z ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni