Truskawkowa pianka lekka jak obłoczek. Najlepszy deser z truskawkami na lato. Poznaj prosty przepis na pyszny deser z galaretką

Wideo
od 7 lat
Masz ochotę na pyszny deser z truskawkami i galaretką? Zrób wyśmienitą truskawkową piankę, która rozpływa się w ustach. Jest lekka jak chmurka i przypomina ptasie mleczko. Smakuje bajecznie i bardzo łatwo się ją robi. Podaj ją na rodzinne spotkanie przy grillu lub w ogrodzie. Wypróbuj pyszny deser z truskawkami na upały.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na lekki i szybki deser z truskawkami? Proponuję coś pysznego, przy czym się nie napracujesz, a zjesz z prawdziwą przyjemnością. Truskawkowa pianka to idealny deser na upały. Nie trzeba piec ani stać w nagrzanej kuchni. Wystarczy zmieszać i schłodzić kilka składników. Truskawkową piankę robię z galaretek, świeżych owoców i śmietanki. Całość jest lekka jak chmurka i bardzo delikatna. Konsystencją przypomina ptasie mleczko. W upalny dzień nie ma nic lepszego niż schłodzona pianka z truskawkami. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, ponieważ każdy deser z galaretką musi dobrze stężeć.

Pyszny deser z truskawkami do zrobienia w kilka chwil
Pyszny deser z truskawkami do zrobienia w kilka chwil
Karolina Głogowska

Truskawkowa pianka – przepis na lekki deser z galaretką

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Porcja: forma 20 × 25 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek,

  • 2 galaretki truskawkowe,

  • 150 ml śmietanki kremówki,

  • 200 g serka homogenizowanego.

Jak zrobić truskawkową piankę z galaretką?

  1. Śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

  2. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i podzieliłam na dwie części. Połowę truskawek drobno pokroiłam, a drugą połowę zblendowałam na mus.

  3. Zagotowałam 400 ml wody, zdjęłam z ognia, wsypałam obie galaretki, dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia.

  4. Do przestudzonej galaretki wlałam mus truskawkowy. Następnie dodałam serki i zmiksowałam.

  5. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do galaretek i zmiksowałam krótko do połączenia składników.

  6. Do formy włożyłam pokrojone truskawki. Zalałam masą z galaretek, delikatnie przemieszałam.

  7. Wstawiłam formę do lodówki na całą noc.

  8. Po wyjęciu truskawkową piankę pokroiłam na kwadraty.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni