Ekspresowe muffiny z malinami. Puszyste i pachnące wanilią. Wypróbuj prosty przepis na łatwe muffinki do kawy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Muffiny z malinami to ekspresowy deser do kawy i herbaty
Muffiny z malinami to ekspresowy deser do kawy i herbaty 123rf/Kate Smirnova/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto waniliowe i słodkie owoce to idealna propozycja na deser. Pyszne muffinki z malinami zrobisz w ekspresowym tempie i bez żadnego wysiłku. Wystarczy połączyć kilka składników. Muffiny z malinami wyrastają pulchne, puszyste i cudownie pachną, a jeszcze lepiej smakują. Zrób je na deser, do kawy lub na drugie śniadanie dla dzieci.

Spis treści

Szukasz pomysłu na szybki deser do kawy? Zrób ekspresowe muffiny z malinami. Te pyszne owocowe babeczki robi się z kilku składników. Ich przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Potem wystarczy tylko poczekać aż się upieką. W tym czasie w całym domu rozniesie się piękny zapach waniliowego ciasta oraz słodkich malin. Muffiny smakują obłędnie i będą idealnie pasowały na deser po obiedzie. Możesz je także upiec dzień wcześniej i zapakować dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie. Na pewno będą zachwycone.

Muffiny z malinami – przepis na pyszne babeczki

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenia

Porcja: 12 sztuk

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 150 g malin,

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 4 jajka,

  • pół szklanki mleka,

  • ¼ szklanki oleju,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • pół szklanki cukru,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Jak zrobić muffiny z malinami?

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc mleko i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki.

  2. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę.

  3. W osobnej misce zmiksowałam żółtka z cukrami, proszkiem do pieczenia, mąką, mlekiem i olejem.

  4. Do masy z żółtkami dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam do połączenia składników.

  5. Przygotowałam 12 foremek na muffinki. Do każdej foremki nałożyłam po kilka malin, a następnie dodałam ciasto.

  6. Muffinki z malinami piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  7. Przestudzone babeczki z malinami możesz posypać cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni