W skrócie:
Prosty trik na idealną kruszonkę
Bardzo lubię przygotowywać kruszonkę do ciast. Każdemu wypiekowi dodaje ona przyjemniej chrupkości, a do tego kusząco pachnie masłem i wanilią. Mam na nią swój niezawodny trik — kruszonka będzie idealna, jeśli składniki wymieszamy z gorącym, rozpuszczonym masłem, a dopiero później schodzimy. Dzięki temu cukier dobrze połączy się z mąką, a całość nabierze pożądanej konsystencji mokrego piasku. Zimną kruszonkę dodaję na wierzch ciasta, tuż przed pieczeniem, by uzyskać odpowiednią kruchość. To bardzo łatwe i szybkie.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić pyszną kruszonkę do ciasta.
Przepis na kruszonkę
czas przygotowania: ok. 10 minut + schłodzenie przed pieczeniem
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 120 g zimnego masła,
- szczypta soli.
Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast
- Do miski przesiałam mąkę pszenną.
- Dodałam cukier, wanilię i szczyptę soli. Wymieszałam składniki łyżką.
- W garnku rozpuściłam masło.
- Wlałam rozpuszczone masło do mąki z cukrem i wymieszałam najpierw łyżką, a następnie rękami — starałam się rozdrobnić ciasto na małe okruszki.
- Wstawiłam kruszonkę do lodówki na minimum 15 minut.
- Teraz wystarczy posypać wypieki schłodzoną kruszonką i upiec.
Czas pieczenia zależy od rodzaju ciasta. Jeśli kruszonka za bardzo się rumieni, przykryj ją papierem do pieczenia i piecz dalej, aż twój wypiek będzie gotowy. Smacznego!
Do jakich ciast dodajemy kruszonkę?
Kruszonka to pyszny dodatek do każdego wypieku. Świetnie nadaje się do ciast drożdżowych. Przygotowane z nią domowe drożdżówki, bułki, jagodzianki czy drożdżowe placki z owocami smakują rewelacyjnie.
Kruszonkę możemy dodać także do:
- ciast ucieranych,
- pieczonych serników,
- babeczek.
Popularny jest sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką oraz muffinki z owocami i kruszonką. Dobrym pomysłem jest także pyszny deser z owocami zapieczonymi pod warstwą chrupiącej i słodkiej kruszonki. Najlepiej smakują przygotowane tak jabłka, gruszki, śliwki i morele, podane na ciepło ze słodką śmietanką czy domowymi lodami.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?