W skrócie:
Na Chiński Nowy Rok okna i drzwi dekorowane są czerwonymi wycinankami oraz sentencjami o szczęściu, powodzeniu i bogactwie. Obchody nowego roku Drewnianego Węża mają być czasem głębokiej refleksji i przeobrażeń, wypełnionym spotkaniami, celebracją i ucztowaniem. Każde danie, które pojawi się na stole, będzie miało ważne znaczenie. Poznaj najważniejsze rarytasy jedzone tego dnia.
Sałatka Yee Sang (鱼生) na Chiński Nowy Rok
Ta sałatka popularna w krajach Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w Malezji, Singapurze i południowych Chinach to symbol dobrobytu. Składa się z cienko pokrojonych warzyw, surowej ryby i dodatków, takich jak prażone orzechy, sezam czy chrupiące kawałki ciasta. Symbolizuje harmonię, pomyślność i wzrost. Podczas jej spożywania uczestnicy używają pałeczek, by wspólnie podrzucać składniki wysoko w górę, co ma przynieść szczęście i dobrobyt – im wyżej, tym lepszy będzie rok.
Chiński Nowy Rok i Ryba Da Yu (大鱼)
Ryba duszona, smażona lub gotowana na parze zawsze jest serwowana w całości, z głową i ogonem, co oznacza cały rok obfitości, a także wspólnotę. Ważne jest, by podczas jedzenia zostawić część dania nietkniętą, co wyraża nadzieję na to, że w nowym roku zasoby będą przekraczały potrzeby. W Chinach na stołach najczęściej pojawiają się karasie, sumy i karpie, bo uchodzą za „szczęśliwe” ryby.
Ciasteczka Nian Gao (年糕), czyli Chiński Nowy Rok na słodko
Nazwa tych ciągnących się, kleistych ciastek ryżowych przypomina chińskie słowa „wyższy rok” (nián gāo 年高), co oznacza wzrost i postęp w różnych aspektach życia, takich jak kariera, nauka czy relacje. Co więcej, lepka konsystencja ciasta symbolizuje zacieśnianie więzi rodzinnych, co jest istotnym elementem obchodów Chińskiego Nowego Roku. Danie występuje w wersji słodkiej lub wytrawnej, choć bardziej znana jest odmiana deserowa.
Kule Tāngyuán (汤圆) dla rodziny
Te kulki z mąki ryżowej często wypełniane są różnymi farszami, słodkimi oraz pikantnymi, a następnie gotowane w syropie, mleku lub bulionie. Choć ich nazwa dosłownie oznacza „kulki w zupie”, brzmi też podobnie do słowa „spotkanie” (tuányuán 团圆), a ich kulisty kształt reprezentuje jedność rodziny. Chińczycy uważają, że danie musi pojawić się na noworocznym stole, aby zapewnić wszystkim członkom rodziny możliwość spotkania się w nadchodzącym roku.

Długi makaron Chángshòu Miàn (长寿面) – zwiastun długiego i pomyślnego życia
"Makaron długowieczności" spożywany jest podczas Chińskiego Nowego Roku, urodzin oraz innych uroczystości związanych z życzeniami zdrowia. Jego wyjątkowa długość i nierozerwalność są kluczowymi elementami symboliki – uważa się, że jedzenie go w całości przynosi błogosławieństwo w postaci długiego życia. Jest też postrzegany jako metafora życia – im dłuższy, tym dłużej będzie trwało szczęście i zdrowie. Podaje się go z zupą lub jako osobne danie smażone z różnymi dodatkami.
Takie przysmaki będą serwowane w wielu restauracjach wyspecjalizowanych w kuchni chińskiej, ale też pokrewnych kuchni azjatyckich. Między innymi możesz wypróbować je w restauracji Wi-Taj w Warszawie mieszczącej się przy Placu Konstytucji 4.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!