Weź ryż, rybę i brokuły. Z tych składników zrobisz najlepszą zapiekankę rybną dla całej rodziny. Tak pysznej w życiu nie jadłeś

Anna Daniluk
Domowa zapiekanka rybna z dodatkiem ryżu to danie, które świetnie smakuje wykonane z łososiem, mintajem lub dorszem. Wybierz tę rybę, która smakuje ci najbardziej.
Domowa zapiekanka rybna z dodatkiem ryżu to danie, które świetnie smakuje wykonane z łososiem, mintajem lub dorszem. Wybierz tę rybę, która smakuje ci najbardziej. minadezhda/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Pomysł na zapiekankę rybną to świetny sposób, by przemycić ryby do codziennego jadłospisu. W szczególności, gdy w rodzinie są osoby, które za nimi nie przepadają. Aksamitny sos, sycący ryż i sos musztardowy tworzą danie, które zachwyci każdego. A do tego zrobienie jej zajmuje niewiele czasu. Gwarantuję, że taka prosta zapiekanka rybna świetnie sprawdzi się na szybki obiad.

W skrócie:

Genialna zapiekanka rybna to pomysł na szybki obiad, który zrobisz bez problemu. Możesz wykorzystać różne rodzaje ryb. Jej genialność polega na tym, że poza mintajem możesz wykorzystać filety z łososia, dorsza, morszczuka lub karmazyna. Przyrządzenie jest łatwe, a efekt końcowy zadowoli zarówno najmłodszych, jak i najbardziej wybrednych smakoszy. Zachęcam cię do podania jej podczas jednej z rodzinnych kolacji.

Zapiekanka rybna – pyszny przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 35 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g ryżu,

  • 400 g brokułów,

  • 500 g filetów z mintaja, łososia lub dorsza,

  • 1 cytryna,

  • 2 pomidory

  • 10 g masła,

  • 10 g mąki pszennej,

  • 200 ml bulionu warzywnego,

  • 150 ml mleka,

  • 20 g musztardy,

  • szczypta cukru,

  • szczypta soli,

  • szczypta czarnego pieprzu,

  • 20 g posiekanej natki pietruszki,

  • 20 g posiekanego koperku,

  • 5 g masła do posmarowania formy.

Jak zrobić zapiekankę rybną?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ryż wsyp do garnka, zalej szklanką posolonej wody, przykryj pokrywką i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj przez 20 minut bez odkrywania.

  2. Brokuły podziel na różyczki, odetnij i obierz łodyżki, a następnie drobno pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości razem z różyczkami.

  3. Filety z mintaja osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i pokrój na plastry.

  4. Przypraw je solą, pieprzem i odstaw na bok.

  5. Pomidory pokrój w kostkę, rozpuść masło w rondelku, oprósz mąką pszenną i  zasmaż.

  6. Ostrożni mieszaj trzepaczką i wlewaj bulion z mlekiem.

  7. Gotuj cały czas mieszając, aż powstanie gładki i gęsty sos.

  8. Sos przypraw musztardą, cukrem, pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki z koperkiem.

  9. W natłuszczonej formie żaroodpornej ułóż ryż, mintaja, brokuły i pomidory.

  10. Składniki polej równomiernie sosem musztardowym i zapiekaj 15 minut w temperaturze 200°C.

  11. Gotowa zapiekanka rybna z warzywami przed podaniem powinna wystygnąć.

Zapiekanka rybna z makaronem

Domowa zapiekanka może być także przyrządzona z makaronem zamiast ryżu. W szczególności polecam drobne penne, kokardki lub kolanka. Możesz wybrać pełnoziarnisty makaron, który dodatkowo dostarczy porcji błonnika. Jeśli nie chcesz korzystać z ryżu, ani makaronu to polecam zrobić zapiekankę ziemniaczaną z ziemniakami. Będą smakować obłędnie.

Zapiekanka rybna z ziemniakami i porem

Do domowej zapiekanki rybnej poza ziemniakami można dodawać warzywa korzeniowe. Świetnie smakuje pokrojona marchewka, korzeń pietruszki lub bulwa selera. Do takiej zapiekanki rybnej warto też dodać pora. Podsmażony por, który nada smak sosu, będzie wzmacniał smak tradycyjnego dania.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten przepis zachęci cię do zrobienia własnej wersji domowej zapiekanki rybnej dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni