Mielę orzechy laskowe i piekę najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Nawet koleżanki proszą o ten przepis. Robię go w 15 minut

Anna Daniluk
Domowe ciasto z orzechami laskowymi to idealny deser na spotkanie w gronie znajomych.
Domowe ciasto z orzechami laskowymi to idealny deser na spotkanie w gronie znajomych. 123rf.com/ingridhs/zdjęcie ilustracyjne
Na podwieczorek proponuję upiec ciasto z mielonymi orzechami laskowymi. To smakowite połączenie wilgotnego, puszystego ciasta z mocno wyczuwalnym orzechowym smakiem. Ten przysmak zrobisz w niecały kwadrans, ale musisz uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia. Zazwyczaj dodaję do niego mielony cynamon, który podkreśla orzechowy smak. Poznaj przepis na obłędne ciasto z orzechami laskowymi dla całej rodziny.

W skrócie:

Szybkie ciasto z mielonymi orzechami laskowymi to prosty przepis na deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Z prostych składników uzyskasz niebanalny efekt. Aromatyczne, puszyste i banalnie proste, doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania. Upieczone ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje także bez specjalnej dekoracji. Dla uzyskania wyjątkowego koloru polecam dodać łyżeczkę ciemnego kakao. Poznaj przepis na przepyszne ciasto z orzechami laskowymi, które znika do ostatniego okruszka.

Ciasto z orzechami laskowymi – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 8 kawałków.

Czas przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mielonych orzechów laskowych,

  • 200 g mąki pszennej,

  • 150 g cukru,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 100 g miękkiego masła,

  • 3 jajka,

  • 120 ml mleka,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • 1 łyżeczka ciemnego kakao,

  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto z orzechami laskowymi?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku włącz piekarnik i nastaw do 180°C i przygotuj formę o średnicy około 20 cm, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem.

  2. Następnie przesiej i wymieszaj w szerokiej misce mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mielone orzechy laskowe, cynamon, kakao i na koniec dosyp sól.

  3. W drugiej misce ubij masło z cukrem. Masa powinna stworzyć puszysty krem. Potrwa to około 5 minut.

  4. Następnie po kolei dodaj jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach.

  5. Pod koniec ubijania wlej ekstrakt waniliowy.

  6. Do masy dodaj na zmianę po łyżce suchych składników i wlewaj partami mleko. Delikatnie mieszaj po każdym dodaniu, aż masa będzie gładka i jednolita.

  7. Gotowe ciasto z mielonymi orzechami laskowymi przelej do przygotowanej formy i rozsmaruj ją w całej formie.

  8. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut do momentu, aż drewniany patyczek pozostanie suchy.

  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia na metalowej kratce.

  10. Upieczone ciasto z orzechami laskowymi możesz udekorować roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.

Dodatki do ciasta z orzechów laskowych

To ciasto możesz potraktować jako świetną bazę do dodawania własnych składników. Szczególnie polecam posiekane kawałki orzechów, namoczone rodzynki w rumie lub kawałki posiekanej czekolady. Możesz też użyć gotowych dropsów czekoladowych zwanych również pastylkami lub łezkami. Do ciasta z orzechów laskowych, zamiast mleka możesz użyć także napoju roślinnego np.: migdałowego lub mleka bez laktozy. Świetnie też sprawdza się przyprawa do piernika, jeśli chcesz uzyskać korzenny smak.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni