W skrócie:
Domowy sos pomarańczowy to prawdziwy rarytas. W czasie świąt Bożego Narodzenia możesz polewać nim pieczonego łososia, a na deser przyozdobić nim domowy sernik. Orzeźwiający słodko-kwaśny smak znakomicie podkreśli tłustość mięs i aksamitną konsystencję deserów. Aby przyspieszyć zrobienie sosu pomarańczowego, zachęcam cię do skorzystania z jakościowego produktu sprzedawanego w szklanych butelkach lub kartonach. Co więcej, do wersji podawanej do mięs możesz dodać szczyptę chili w płatkach. Dzięki temu przysmak nabierze wyrazistości.
Sos pomarańczowy – przepis na prosty dodatek do dań
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 średnie pomarańcze,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka miodu,
100 ml soku pomarańczowego,
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
50 ml wody,
szczypta soli i pieprzu,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru.
Jak zrobić sos pomarańczowy?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj dokładnie pomarańcze i wyparz je wrzątkiem, jeśli nie są ekologiczne.
Następnie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej warstwy. Następnie obierz obie pomarańcze i wyciśnij z nich sok – potrzebujesz około 100 ml.
W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj miód, jeśli chcesz mieć słodki sos.
Gdy masło się rozpuści i zacznie się pienić, dodaj otartą skórkę pomarańczową i mieszaj przez minutę, aby uwolnić jej aromat.
Wlej sok pomarańczowy oraz wodę do rondelka. Następnie dopraw sos cynamonem i imbirem. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z 30 ml wody, aby uzyskać aksamitną mieszaninę. Dodaj ją stopniowo do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
Sos pomarańczowy będzie powoli gęstnieć. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Spróbuj sosu i dopraw go solą i pieprzem, jeśli chcesz uzyskać bardziej wytrawny smak.
Gotowy sos pomarańczowy zestaw z ognia i przelej przez sitko o drobnych oczkach, aby nadać mu jednolitą konsystencję.
Przechowywanie sosu pomarańczowego
Tak przyrządzony sos przelej do słoiczka albo sosjerki i zostaw do wystudzenia. Sos najlepiej smakuje na świeżo, ale możesz przechowywać go w lodówce maksymalnie do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności. Przed podaniem wystarczy go podgrzać i ewentualnie rozcieńczyć odrobiną wody.
Kulinaria

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do dostosowywania go według swojego gustu. Zamiast mąki kukurydzianej możesz sięgnąć po mąkę ziemniaczaną, a zamiast miodu skorzystać z cukru trzcinowego nadającego karmelowy posmak. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!