Na Boże Narodzenie podaj gęsty sos pomarańczowy. Przydaje się nie tylko do kaczki i naleśników. Znika do ostatniej kropelki

Anna Daniluk
Gęsty sos pomarańczowy to idealny dodatek do słodkich i wytrawnych dań.
Gęsty sos pomarańczowy to idealny dodatek do słodkich i wytrawnych dań. freepik.com/sarahjgualtieri1/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, jak zrobić uniwersalny sos pomarańczowy? Podrzucam ci pomysł na elegancki i wszechstronny dodatek, który z łatwością może stać się hitem świątecznych przysmaków. Przyjemnie kwaśny smak przełamany naturalną słodyczą pomarańczy tworzą niesamowity duet. Doskonale komponuje się z pieczoną kaczką, grillowanym kurczakiem czy nawet słodkimi wypiekami. Zrobienie tego sosu jest prostsze, niż myślisz. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Przekonaj się, jak wprowadzić odrobinę wyjątkowości do świątecznego menu.

W skrócie:

Domowy sos pomarańczowy to prawdziwy rarytas. W czasie świąt Bożego Narodzenia możesz polewać nim pieczonego łososia, a na deser przyozdobić nim domowy sernik. Orzeźwiający słodko-kwaśny smak znakomicie podkreśli tłustość mięs i aksamitną konsystencję deserów. Aby przyspieszyć zrobienie sosu pomarańczowego, zachęcam cię do skorzystania z jakościowego produktu sprzedawanego w szklanych butelkach lub kartonach. Co więcej, do wersji podawanej do mięs możesz dodać szczyptę chili w płatkach. Dzięki temu przysmak nabierze wyrazistości.

Sos pomarańczowy – przepis na prosty dodatek do dań

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średnie pomarańcze,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 łyżeczka miodu,

  • 100 ml soku pomarańczowego,

  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,

  • 50 ml wody,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru.

Jak zrobić sos pomarańczowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj dokładnie pomarańcze i wyparz je wrzątkiem, jeśli nie są ekologiczne.

  2. Następnie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej warstwy. Następnie obierz obie pomarańcze i wyciśnij z nich sok – potrzebujesz około 100 ml.

  3. W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj miód, jeśli chcesz mieć słodki sos.

  4. Gdy masło się rozpuści i zacznie się pienić, dodaj otartą skórkę pomarańczową i mieszaj przez minutę, aby uwolnić jej aromat.

  5. Wlej sok pomarańczowy oraz wodę do rondelka. Następnie dopraw sos cynamonem i imbirem. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.

  6. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z 30 ml wody, aby uzyskać aksamitną mieszaninę. Dodaj ją stopniowo do gotującego się sosu, ciągle mieszając.

  7. Sos pomarańczowy będzie powoli gęstnieć. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 2-3 minuty.

  8. Spróbuj sosu i dopraw go solą i pieprzem, jeśli chcesz uzyskać bardziej wytrawny smak.

  9. Gotowy sos pomarańczowy zestaw z ognia i przelej przez sitko o drobnych oczkach, aby nadać mu jednolitą konsystencję.

Przechowywanie sosu pomarańczowego

Tak przyrządzony sos przelej do słoiczka albo sosjerki i zostaw do wystudzenia. Sos najlepiej smakuje na świeżo, ale możesz przechowywać go w lodówce maksymalnie do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności. Przed podaniem wystarczy go podgrzać i ewentualnie rozcieńczyć odrobiną wody.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do dostosowywania go według swojego gustu. Zamiast mąki kukurydzianej możesz sięgnąć po mąkę ziemniaczaną, a zamiast miodu skorzystać z cukru trzcinowego nadającego karmelowy posmak. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni