Ryż z jabłkami na słodki obiad. Prosty przepis na ryż na mleku jak z PRL-u

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy ryż z jabłkami to rarytas wspominamy przez wiele osób z czasów przedszkola. Zobacz przepis na ten posiłek z PRL-u.
Domowy ryż z jabłkami to rarytas wspominamy przez wiele osób z czasów przedszkola. Zobacz przepis na ten posiłek z PRL-u. Anna Daniluk
Ryż z jabłkami to proste danie wspominane przez wiele osób jako zmora znana ze stołówek szkolnych. Posiłek był także serwowany w przedszkolach i zakładach pracy w bezmięsne poniedziałku. Obecnie ryż z jabłkami można przygotować jako tani obiad lub słodki podwieczorek. Podpowiadamy, jak zrobić ten smakołyk.

W skrócie

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej powstało wiele książek kulinarnych, które miały uczyć gospodynie gotować smacznie i tanio. Wiele z nich zawierao porady dotyczące organizacji pracy w kuchni, planowania tygodniowego jadłospisu i wykorzystywania wcześniej przygotowanych posiłków (obecnie jest to bliskie idei zero waste). Taką książką była „Kuchnia oszczędnej gospodyni” autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, opublikowana w 1987 roku przez wydawnictwo Watra. Właśnie tam znaleźć można przepis na ryż z jabłkami i cynamonem. Składniki i sposób przygotowania dostosowaliśmy do aktualnej wiedzy o gotowaniu.

Ryż z jabłkami – przepis jak z PRL-u

Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 30 minut zapiekania).

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • 3 łyżki cukru,
  • 700 g jabłek,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu do polania,
  • Do formy żaroodpornej: 1 łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki.

Jak zrobić ryż z jabłkiem?

Przygotowanie:

  1. Ryż należy ugotować na sypko w mleku wymieszanym z wodą, łyżką masła i szczyptą soli. Miękki ryż należy wymieszać z łyżką cukru i łyżką masła.
  2. Jabłka trzeba umyć, opcjonalnie obrać, poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pozostały cukier i mielony cynamon. Dla pewności, że jabłka będą miękkie po upieczeniu, zachęcamy do uprażenia ich w garnku lub przesmażenia na patelni.
  3. W natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formie żaroodpornej należy warstwami układać ryż i jabłka. Ryż powinien być pierwszą i ostatnią warstwą.
  4. Ryż z jabłkami należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza.
  5. Gotowy ryż z jabłkami należy wystudzić w foremce, kroić nożem i przekładać na talerze.

Uwaga! W oryginalnym przepisie z PRL-u zamiast masła wykorzystywano margarynę. Barbara Bytnerowiczowa jabłka szatkowała, a nie ścierała na tarce. Następnie jabłka były zasypywane cukrem i cynamonem bez prażenia. Dlatego ryż z jabłkami w PRL-u kojarzył się wielu osobom z niedopieczonymi jabłkami. W oryginalnym przepisie użyto 1/2 szklanki cukru.

Czym polać ryż z jabłkami?

Domowy ryż na mleku z jabłkami należy podawać z ubitą śmietaną kremówką lub jogurtem naturalnym. Można też wymieszać śmietanę z jogurtem greckim, aby zmniejszyć kaloryczność dania. Ponadto kwaśna śmietana wymieszana z cukrem waniliowym będzie kontrastować ze słodkim smakiem jabłek.

Ile kalorii ma ryż z jabłkami?

Tradycyjnie przygotowywany ryż z jabłkami jest kalorycznym daniem. W PRL-u używano dużo tłuszczu, w tym margaryny, smalcu i śmietany. Dzięki temu słodkie i wytrawne dania nie należały do lekkostrawnych. A do ciast i deserów hojnie dosypywano cukru. To wszystko sprawiało, że ryż na mleku w PRL-u miał około 200 kalorii. Współcześnie ryż na mleku ma około 150 kalorii w 100 gramach.

Przepisy z jabłkami na jesień

Z jabłek można zrobić wiele smacznych ciast i deserów. Szczególnie polecamy upiec szarlotkę tradycyjną, domową szarlotkę z bezą, szarlotkę z papierówek lub usmażyć racuchy z jabłkami. Wiele osób będzie zadowolonych, gdy do filiżanki gorącej kawy dostaną placek z jabłkami. Wybór należy do was.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

miejsce #4

KitchenAid

KitchenAid 5KFC3516EER Czerwony

429,00 zł398,97 zł-7%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie