Ryż z jabłkami na słodki obiad. Prosty przepis na ryż na mleku jak z PRL-u

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy ryż z jabłkami to rarytas wspominamy przez wiele osób z czasów przedszkola. Zobacz przepis na ten posiłek z PRL-u.
Domowy ryż z jabłkami to rarytas wspominamy przez wiele osób z czasów przedszkola. Zobacz przepis na ten posiłek z PRL-u. Anna Daniluk
Ryż z jabłkami to proste danie wspominane przez wiele osób jako zmora znana ze stołówek szkolnych. Posiłek był także serwowany w przedszkolach i zakładach pracy w bezmięsne poniedziałku. Obecnie ryż z jabłkami można przygotować jako tani obiad lub słodki podwieczorek. Podpowiadamy, jak zrobić ten smakołyk.

W skrócie

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej powstało wiele książek kulinarnych, które miały uczyć gospodynie gotować smacznie i tanio. Wiele z nich zawierao porady dotyczące organizacji pracy w kuchni, planowania tygodniowego jadłospisu i wykorzystywania wcześniej przygotowanych posiłków (obecnie jest to bliskie idei zero waste). Taką książką była „Kuchnia oszczędnej gospodyni” autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, opublikowana w 1987 roku przez wydawnictwo Watra. Właśnie tam znaleźć można przepis na ryż z jabłkami i cynamonem. Składniki i sposób przygotowania dostosowaliśmy do aktualnej wiedzy o gotowaniu.

Ryż z jabłkami – przepis jak z PRL-u

Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 30 minut zapiekania).

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • 3 łyżki cukru,
  • 700 g jabłek,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu do polania,
  • Do formy żaroodpornej: 1 łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki.

Jak zrobić ryż z jabłkiem?

Przygotowanie:

  1. Ryż należy ugotować na sypko w mleku wymieszanym z wodą, łyżką masła i szczyptą soli. Miękki ryż należy wymieszać z łyżką cukru i łyżką masła.
  2. Jabłka trzeba umyć, opcjonalnie obrać, poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pozostały cukier i mielony cynamon. Dla pewności, że jabłka będą miękkie po upieczeniu, zachęcamy do uprażenia ich w garnku lub przesmażenia na patelni.
  3. W natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formie żaroodpornej należy warstwami układać ryż i jabłka. Ryż powinien być pierwszą i ostatnią warstwą.
  4. Ryż z jabłkami należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza.
  5. Gotowy ryż z jabłkami należy wystudzić w foremce, kroić nożem i przekładać na talerze.

Uwaga! W oryginalnym przepisie z PRL-u zamiast masła wykorzystywano margarynę. Barbara Bytnerowiczowa jabłka szatkowała, a nie ścierała na tarce. Następnie jabłka były zasypywane cukrem i cynamonem bez prażenia. Dlatego ryż z jabłkami w PRL-u kojarzył się wielu osobom z niedopieczonymi jabłkami. W oryginalnym przepisie użyto 1/2 szklanki cukru.

Czym polać ryż z jabłkami?

Domowy ryż na mleku z jabłkami należy podawać z ubitą śmietaną kremówką lub jogurtem naturalnym. Można też wymieszać śmietanę z jogurtem greckim, aby zmniejszyć kaloryczność dania. Ponadto kwaśna śmietana wymieszana z cukrem waniliowym będzie kontrastować ze słodkim smakiem jabłek.

Ile kalorii ma ryż z jabłkami?

Tradycyjnie przygotowywany ryż z jabłkami jest kalorycznym daniem. W PRL-u używano dużo tłuszczu, w tym margaryny, smalcu i śmietany. Dzięki temu słodkie i wytrawne dania nie należały do lekkostrawnych. A do ciast i deserów hojnie dosypywano cukru. To wszystko sprawiało, że ryż na mleku w PRL-u miał około 200 kalorii. Współcześnie ryż na mleku ma około 150 kalorii w 100 gramach.

Przepisy z jabłkami na jesień

Z jabłek można zrobić wiele smacznych ciast i deserów. Szczególnie polecamy upiec szarlotkę tradycyjną, domową szarlotkę z bezą, szarlotkę z papierówek lub usmażyć racuchy z jabłkami. Wiele osób będzie zadowolonych, gdy do filiżanki gorącej kawy dostaną placek z jabłkami. Wybór należy do was.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Cooking Chef XL KCL95.004SI

4 599,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 z wbudowaną wagą MUM5XW10

1 389,96 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie