W skrócie
W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej powstało wiele książek kulinarnych, które miały uczyć gospodynie gotować smacznie i tanio. Wiele z nich zawierao porady dotyczące organizacji pracy w kuchni, planowania tygodniowego jadłospisu i wykorzystywania wcześniej przygotowanych posiłków (obecnie jest to bliskie idei zero waste). Taką książką była „Kuchnia oszczędnej gospodyni” autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, opublikowana w 1987 roku przez wydawnictwo Watra. Właśnie tam znaleźć można przepis na ryż z jabłkami i cynamonem. Składniki i sposób przygotowania dostosowaliśmy do aktualnej wiedzy o gotowaniu.
Ryż z jabłkami – przepis jak z PRL-u
Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 30 minut zapiekania).
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ryżu,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- 3 łyżki cukru,
- 700 g jabłek,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 szklanka śmietany lub jogurtu do polania,
- Do formy żaroodpornej: 1 łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki.
Zobacz także: Przepis na tartę z jabłkami
Jak zrobić ryż z jabłkiem?
Przygotowanie:
- Ryż należy ugotować na sypko w mleku wymieszanym z wodą, łyżką masła i szczyptą soli. Miękki ryż należy wymieszać z łyżką cukru i łyżką masła.
- Jabłka trzeba umyć, opcjonalnie obrać, poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pozostały cukier i mielony cynamon. Dla pewności, że jabłka będą miękkie po upieczeniu, zachęcamy do uprażenia ich w garnku lub przesmażenia na patelni.
- W natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formie żaroodpornej należy warstwami układać ryż i jabłka. Ryż powinien być pierwszą i ostatnią warstwą.
- Ryż z jabłkami należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza.
- Gotowy ryż z jabłkami należy wystudzić w foremce, kroić nożem i przekładać na talerze.
Uwaga! W oryginalnym przepisie z PRL-u zamiast masła wykorzystywano margarynę. Barbara Bytnerowiczowa jabłka szatkowała, a nie ścierała na tarce. Następnie jabłka były zasypywane cukrem i cynamonem bez prażenia. Dlatego ryż z jabłkami w PRL-u kojarzył się wielu osobom z niedopieczonymi jabłkami. W oryginalnym przepisie użyto 1/2 szklanki cukru.
Czym polać ryż z jabłkami?
Domowy ryż na mleku z jabłkami należy podawać z ubitą śmietaną kremówką lub jogurtem naturalnym. Można też wymieszać śmietanę z jogurtem greckim, aby zmniejszyć kaloryczność dania. Ponadto kwaśna śmietana wymieszana z cukrem waniliowym będzie kontrastować ze słodkim smakiem jabłek.
Ile kalorii ma ryż z jabłkami?
Tradycyjnie przygotowywany ryż z jabłkami jest kalorycznym daniem. W PRL-u używano dużo tłuszczu, w tym margaryny, smalcu i śmietany. Dzięki temu słodkie i wytrawne dania nie należały do lekkostrawnych. A do ciast i deserów hojnie dosypywano cukru. To wszystko sprawiało, że ryż na mleku w PRL-u miał około 200 kalorii. Współcześnie ryż na mleku ma około 150 kalorii w 100 gramach.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść jabłka?
Przepisy z jabłkami na jesień
Z jabłek można zrobić wiele smacznych ciast i deserów. Szczególnie polecamy upiec szarlotkę tradycyjną, domową szarlotkę z bezą, szarlotkę z papierówek lub usmażyć racuchy z jabłkami. Wiele osób będzie zadowolonych, gdy do filiżanki gorącej kawy dostaną placek z jabłkami. Wybór należy do was.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?