Prawosławna Wielkanoc z paską i pisankami
Święta Wielkanocne 2022 już za nami. Wielkimi krokami zbliża się natomiast prawosławna Wielkanoc, która wypada w niedzielę 24 kwietnia. W prawosławiu używa się bowiem kalendarza juliańskiego, czyli słonecznego. Stąd różnica w datach świąt u katolików i prawosławnych. Podobnie, jak w tradycji katolickiej, w Wielką Sobotę w cerkwiach również święcone są koszyczki z pokarmami. Znajdują się w nich pisanki, biały ser, wędliny, pascha czy drożdżowe ciasto.
Ciasto drożdżowe na Wielkanoc bywa różnie nazywane w Ukrainie. Na południu kraju jest to paska, w pozostałych częściach znane jest jako kulicz. Różnica między polską babką wielkanocną a ukraińską tkwi w użyciu ziemniaczanego zaczynu. Dzięki niemu ciasto zyskuje charakterystyczną konsystencję. Warto też użyć szerokiej miski, bo ciasto potrafi szybko wyrastać.
Przepis na paskę - kulicz, czyli babkę wielkanocną
[Na 3 sztuki po 800 g]
Składniki:
Zaczyn
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na małe kawałki
- 1 l zimnej wody
- 3 łyżki ekologicznej mąki
Ciasto
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 4 żółtka, w temperaturze pokojowej
- 150 g miałkiego cukru
- 1 kg mąki
- olej słonecznikowy, do nasmarowania
- 100 g sułtanek
Lukier
- 175 g cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki wody
- kolorowa posypka do przybrania (niekoniecznie)
Jak zrobić paskę krok po kroku?
Przygotowanie:
- Przyrządzić zaczyn: włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, aż zmiękną.
- Odlać większość wody, pozostawiając 200 ml. Utłuc z nią ziemniaki.
- Dodać mąkę i starannie wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
- Po tym czasie dodać do zaczynu mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i starannie wymieszać.
- W dużej misce ubijać jajka z cukrem, aż zrobią się puszyste.
- Dodać do jajek zaczyn z mlekiem. Delikatnie połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać - ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Zwilżyć dłonie olejem słonecznikowym i zagniatać ciasto przez około 15 minut. Posypać stolnicę sułtankami i wgnieść je do ciasta.
- Podzielić ciasto na 3 części. Nasmarować olejem 3 umyte puszki po pomidorach (po 800 g każda) i nałożyć do nich ciasto do połowy wysokości. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Tymczasem nagrzać piekarnik do temperatury 180° C.
- Ustawić puszki z ciastem na blasze i piec 40-45 minut na najniższym poziomie piekarnika. Odczekać, aż ciasto w puszkach całkowicie ostygnie, a następnie okroić je nożem wzdłuż ścianek i wyjąć.
- Przygotować lukier: w misce utrzeć cukier puder z esencją waniliową i wodą. Rozprowadzić po wierzchu bab, pozwalając, aby ściekał po bokach. Udekorować kolorową posypką (jeśli używamy).
Życzymy smacznego!
Przepis dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Jak zamarynować karkówkę na grilla? Wypróbuj najlepszy przepis
- Zdrowe i lekkie dania na grilla. Autor bloga Facet i Kuchnia poleca 10 przepisów
- Najciekawsze palarnie kawy w Polsce. Tu zdobędziesz ziarno palone z miłością
- Ze złotem, z rakami i z truflą. TOP 5 najdroższych burgerów, które są oznaką luksusu
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?