Zielony barszcz ukraiński. Przepis Olii Hercules na tradycyjną zupę z Ukrainy. Jest zdrowy i bardzo wiosenny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Olia Hercules w swoich książkach dzieli się przepisami na tradycyjne dania kuchni ukraińskiej.
Olia Hercules w swoich książkach dzieli się przepisami na tradycyjne dania kuchni ukraińskiej. materiały prasowe wydawnictwo Buchmann
Udostępnij:
Jednym z tradycyjnych dań pochodzących z Ukrainy jest barszcz zielony. Najczęściej gotuje się go wiosną, gdy pojawia się świeży szczaw. Olia Hercules, mieszkająca w Londynie ukraińska szefowa kuchni i autorka tekstów kulinarnych, w książce „Mamuszka” podzieliła się przepisem na bazie wywaru z kaczki. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny zielony barszcz.

Kim jest Olia Hercules?

Pochodząca z Ukrainy (z miasteczka Kachowka) Olia Hercules to znana mistrzyni kuchni, która ostatnio włączyła się w akcję Cook for Ukraine. Studiowała italianistykę, rusycystykę i anglistykę w Londynie. Zamiłowanie do gotowania rozwinęła w Leith’s School of Food and Wine. Na początku pracę w gastronomii znalazła w Union Market w Londynie. Z czasem rozwijała swoje kulinarne umiejętności, które doprowadziły ją do wymarzonej pracy jako chef-de-partie w restauracji Yotama Ottoleghiego. Olia Hercules pisała felietony kulinarne dla magazynów „The Guardian”, „The Recipe Kit” i „Sainsbury’s”. W Polsce nakładem wydawnictwa Buchmann ukazały się dotychczas trzy jej książki: „Mamuszka”, „Kaukasis” i „Sielskie smaki”.

Przepis na zielony barszcz ukraiński

Barszcz zielony to lżejsze danie niż tradycyjny barszcz ukraiński. Czerwony barszcz z Ukrainy jest treściwą zupą bogatą w odżywcze składniki. Barszcz zielony korzysta z tego, co najlepsze wiosną. Dlatego w jego składzie znajdują się młode warzywa, szczaw, botwinka i cebule dymki. Olia Hercules proponuje podać tę zupę z mołdawskimi racuchami zwanymi frumentatami, tak jak to robiła jej babcia Lusia.

Barszcz zielony – przepis
Porcja dla 4-6 osób

Składniki:

  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 marchew, oskrobana i starta
  • 2 pomidory, obrane ze skórki i grubo posiekane
  • 100 g botwinki, posiekanej lub 1 mały burak ćwikłowy, obrany i pokrojony w słupki
  • 50 g szczawiu z ogonkami, poszatkowanego
  • 2 cebule dymki, pokrojone w plasterki

Wywar

  • grzbiet, skrzydełka, udka i podroby (oprócz wątróbki) ze średniej kaczki
  • 1 cała cebula, obrana
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 litra zimnej wody
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania

  • 2 jajka kurze lub kacze, ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 / 2 pęczka koperku, posiekanego
  • 1 / 2 pęczka pietruszki, posiekanej

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #2

EH Excellent Houseware

Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

36,14 zł16,61 zł-54%
miejsce #3

KINGHOFF

Kinghoff chlebak z satyną kh-3203

206,44 zł96,00 zł-53%
miejsce #5

Joseph Joseph

Joseph Joseph Chop2Pot Plus Large Różowa (60155)

107,00 zł69,00 zł-36%
miejsce #9

WMF

WMF Gourmet Sitko 8 Cm (0645079990)

54,99 zł43,90 zł-20%
miejsce #10

Emile Henry

Emile Henry Czarna Butelka Na Olej Emile Henry 400Ml

179,99 zł153,00 zł-15%
miejsce #11

Tescoma

Tescoma Maselniczka Stołowa Della Casa (643143)

58,90 zł50,07 zł-15%
miejsce #12

Kamille

Kamille Młynek Do Kawy Ręczny Retro (Km7017)

77,88 zł71,88 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Jak zrobić barszcz zielony?

Przygotowanie:

  1. Aby ugotować wywar, należy włożyć elementy kaczki wraz z podrobami, cebulę i liść laurowy do dużego garnka. Zalać podaną ilością wody i dodać szczyptę soli morskiej. Doprowadzając do wrzenia, zbierać z powierzchni szumowiny. Gotować na możliwie najmniejszym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości. Do tej pory wywar zredukuje się blisko o połowę. Podczas gotowania jeszcze od czasu do czasu zbierać szumowiny.
  2. Przelać wywar przez sito do dużej miski. Zachować mięso z kaczki, ale wyrzucić cebulę i liść laurowy. Wlać wywar z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Zdjąć mięso z kości i przełożyć do miski. Kości wyrzucić.
  4. Zebrać z wierzchu chochlę wywaru z tłuszczem i przelać na patelnię. Odparować płyn tak, aby pozostał tylko tłuszcz. Wrzucić na patelnię cebulę i marchew. Dusić na średnim ogniu przez około 5-7 minut, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną i nieco się skarmelizują. Zapewnią one wywarowi cudownie słodki smak.
  5. Do wywaru dodać uduszoną cebulę i marchew, a następnie ziemniaki. Gotować przez 10 minut.
  6. Dodać botwinkę lub pokrojonego buraka ćwikłowego i gotować przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia.
  7. Mięso kaczki nałożyć do misek. Dodać surowy, posiekany szczaw i cebulę dymkę. Zalać zupą. Udekorować posiekanym jajkiem, koperkiem i natką pietruszki. Podawać z frumentatami.

Przepis dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie