Ze złotem, z rakami i z truflą. TOP 5 najdroższych burgerów, które są oznaką luksusu

Anna Daniluk
Burgery coraz częściej podawane są z użyciem luksusowych składników. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć wyszukane burgery.
Burgery coraz częściej podawane są z użyciem luksusowych składników. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć wyszukane burgery. 123rf.com/danilsneg
Burgery na stałe zagościły się w menu restauracji w Polsce i na świecie. I to w lokalach podających nie tylko kuchnię amerykańską. Coraz częściej burger wykonany jest z wyrafinowanych składników. Na przykład z płatkami jadalnego złota lub trufli, która jest najdroższym grzybem na świecie. Zobaczcie, jak wyglądają najdroższe burgery na świecie.

W Polsce smakosze mogą posilić się najdroższym burgerem w Polsce w restauracji Boston Burger w Browarach Warszawskich. W zestawie kosztuje 99 złotych. Burger składa się z czarnej bułki ozdobionej płatkami jadalnego złota, dwóch kotletów wołowych, kawioru, sera cheddar, prosciutto, marynowanych raków. Wszystkie składniki zostały zatopione w sosie szafranowym i podane z frytkami truflowymi.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię najdroższych burgerów

Stany Zjednoczone – Restauracja Fleur

Najdroższym daniem w menu restauracji Fleur z Las Vegas jest Fleur Burger. Szef kuchni Hubert Keller stworzył amerykański posiłek z wołowiny Wagyu, foie gras i plastrów czarnych trufli. Mięso zamknięte jest w truflowej brioszce, która jest rodzajem delikatnej francuskiej bułki. Danie podawane jest z butelką francuskiego wina Chateau Petrus. Koszt zjedzenia burgera może przyprawić o zawrót głowy, to jedyne 5 tysięcy dolarów. Rezygnując z butelki trunku, cena burgera wynosi jedynie około 3 500 dolarów.

Stany Zjednoczone – Palm’s Casino

W popularnym kasynie w Las Vegas można posilić się drogim zestawem z burgerem. Cenę burgera znanego z sieci amerykańskich jadłodajni Carl’s Junior połączono z butelką najdroższej butelki wina Bordeaux. Koszt kulinarnej przyjemności wynosi 6 tysięcy dolarów.

Holandia – De Daltons

Najprawdopodobniej jest to najdroższy burger podawany w Europie. Pomimo wyrafinowanych składników restaurator zachęca, aby The Golden Boy burger nadal jeść rękoma. Ekskluzywny burger z restauracji De Daltons z miejscowości Voorthuizen powstał z wykorzystaniem:

  • mięsa kraba królewskiego,
  • białej trufli, kawioru belugi,
  • majonezu z kaczych jajek
  • i całość zwieńczona jest szampanem Dom Pérignon.

Bułka zamykająca mięso w całości pokryta jest płatkami jadalnego złota. Całość prezentuje się spektakularnie. Burger wyceniony został na przeszło 5 tysięcy euro.

Wielka Brytania – Restauracja Honky Tonk

Lokal stylizowany jest na amerykańskie burgerownie. W ofercie dostępny jest Glamburger, którego nazwa powstała od dodania części słowa glamour oznaczającego przepych. W skład burgera wchodzi:

  • pasztet z dziczyzny nowozelandzkiej,
  • japońską wołowinę Kobe,
  • z dodatkiem sera brie,
  • i czarnymi truflami.

Glamburger jest także rarytasem dla smakoszy kawioru, również zwieńczony złotymi płatkami. Wszystkie dodatki są zwieńczone sosem przyrządzonym z japońskiego majonezu, mango i szampana. Przysmak sprzedawany jest za około 1100 funtów, co przeliczane jest na około 1800 dolary.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni