W Polsce smakosze mogą posilić się najdroższym burgerem w Polsce w restauracji Boston Burger w Browarach Warszawskich. W zestawie kosztuje 99 złotych. Burger składa się z czarnej bułki ozdobionej płatkami jadalnego złota, dwóch kotletów wołowych, kawioru, sera cheddar, prosciutto, marynowanych raków. Wszystkie składniki zostały zatopione w sosie szafranowym i podane z frytkami truflowymi.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię najdroższych burgerów
Stany Zjednoczone – Restauracja Fleur
Najdroższym daniem w menu restauracji Fleur z Las Vegas jest Fleur Burger. Szef kuchni Hubert Keller stworzył amerykański posiłek z wołowiny Wagyu, foie gras i plastrów czarnych trufli. Mięso zamknięte jest w truflowej brioszce, która jest rodzajem delikatnej francuskiej bułki. Danie podawane jest z butelką francuskiego wina Chateau Petrus. Koszt zjedzenia burgera może przyprawić o zawrót głowy, to jedyne 5 tysięcy dolarów. Rezygnując z butelki trunku, cena burgera wynosi jedynie około 3 500 dolarów.
Stany Zjednoczone – Palm’s Casino
W popularnym kasynie w Las Vegas można posilić się drogim zestawem z burgerem. Cenę burgera znanego z sieci amerykańskich jadłodajni Carl’s Junior połączono z butelką najdroższej butelki wina Bordeaux. Koszt kulinarnej przyjemności wynosi 6 tysięcy dolarów.
Holandia – De Daltons
Najprawdopodobniej jest to najdroższy burger podawany w Europie. Pomimo wyrafinowanych składników restaurator zachęca, aby The Golden Boy burger nadal jeść rękoma. Ekskluzywny burger z restauracji De Daltons z miejscowości Voorthuizen powstał z wykorzystaniem:
- mięsa kraba królewskiego,
- białej trufli, kawioru belugi,
- majonezu z kaczych jajek
- i całość zwieńczona jest szampanem Dom Pérignon.
Bułka zamykająca mięso w całości pokryta jest płatkami jadalnego złota. Całość prezentuje się spektakularnie. Burger wyceniony został na przeszło 5 tysięcy euro.
Wielka Brytania – Restauracja Honky Tonk
Lokal stylizowany jest na amerykańskie burgerownie. W ofercie dostępny jest Glamburger, którego nazwa powstała od dodania części słowa glamour oznaczającego przepych. W skład burgera wchodzi:
- pasztet z dziczyzny nowozelandzkiej,
- japońską wołowinę Kobe,
- z dodatkiem sera brie,
- i czarnymi truflami.
Glamburger jest także rarytasem dla smakoszy kawioru, również zwieńczony złotymi płatkami. Wszystkie dodatki są zwieńczone sosem przyrządzonym z japońskiego majonezu, mango i szampana. Przysmak sprzedawany jest za około 1100 funtów, co przeliczane jest na około 1800 dolary.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Przepyszny majonez do sałatki. Oto przepis na gęsty sos przydatny na Wielkanoc
- Zaskakująca zupa krem na obiad. Znana dziennikarka poleca danie z sałatki jarzynowej
- Wołowina w sezonowej kanapce. Zobacz przepis na wyśmienity Burger Drwala
- Jak wybrać zdrowy żurek na Wielkanoc? Katarzyna Bosacka sprawdza składy