Aromatyczna zupa kurkowa dla rodziny. Wypróbuj przepis na zupę ze świeżych grzybów Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Dokładka gwarantowana

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kurkowa może być zabielana śmietaną, mascarpone, jogurtem greckim lub śmietankowym serkiem topionym.
Kurkowa może być zabielana śmietaną, mascarpone, jogurtem greckim lub śmietankowym serkiem topionym. 123rf.com/kabvisio
Lipiec, sierpień i wrzesień to sezon na zupy ze świeżych grzybów. Jedną z najbardziej cenionych przez smakoszy jest zupa z kurek. Przedstawiamy przepis na zupę kurkową zainspirowany książką „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

W skrócie

Kurka to potoczne określenie jasnożółtego leśnego grzyba, którego botaniczna nazwa brzmi pieprznik jadalny. Równie często określa się je jako lisiczka, liszka, lisica. Kurka obok borowika uznawana jest za szlachetne grzyby, które nadają się do wielu dań. Włosi chętnie przygotowują z kurkami risotto, a Polacy sięgają po sosy, zupy i zapiekanki. Przepisy z kurkami dają wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni. Zachęcamy, aby kurkowa nie była tylko jedyną opcją do zjedzenia w sezonie grzybowym.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć zupę kurkową

Przepis na zupę kurkową

Liczba porcji: Dla 4 – 5 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki

  • 400 g oczyszczonych kurek,
  • 1 marchewka,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 200 g ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 procent lub 2 serki śmietankowe topione,
  • 3 g soli,
  • 3 g czarnego pieprzu,
  • 15 g świeżego koperku.

Jak ugotować zupę z kurek?

Przygotowanie:

  1. Na początku do garnka należy włożyć bulion warzywny i ustaw na małym ogniu.
  2. W tym czasie umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dorzuć do bulionu i gotuj.
  3. Kurki umyj pod bieżącą wodą i oczyść z ziemi. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż grzyby.
  4. Do smaku dodaj pokrojony w plastry ząbek czosnku i suszony tymianek. Po kilku minutach dopraw solą i pieprzem.
  5. Podsmażone grzyby dodaj do bulionu warzywnego. W tym czasie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plastry. Jeśli wolisz drobniejsze kawałki, to możesz zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Marchewkę dodaj do zupy kurkowej.
  6. W misce umieść śmietanę i dolej powoli chochelkę gorącej zupy, aby rozprowadzić i zahartować śmietanę przed wlaniem do zupy. Podobnie postępuj, jeśli wybierasz serek topiony.
  7. Zahartowaną śmietanę dolej do zupy kurkowej i zamieszaj. Gotową zupę kurkową rozlej do misek i posyp posiekanym, świeżym koperkiem.

Może cię także zainteresować:

Dodatki do zupy kurkowej

Współcześnie zupa kurkowa przygotowywana jest z wieloma dodatkami. Najczęściej zabiela się ją śmietaną, mascarpone lub dodaje kremowej konsystencji przy użyciu serków topionych. Warto wiedzieć, że zupa kurkowa z serkiem topionym będzie kaloryczna i łagodna w smaku. Taka zupa kurkowa może być podawana z:

  • ziemniakami,
  • drobnym makaronem,
  • lub grzankami z chleba.

Świetną opcją podania jest też krem z kurek. W tym przypadku składniki należy zblendować na jednolitą konsystencję. Zupa krem z kurek będzie estetycznie wyglądać, gdy zostawimy do dekoracji odrobinę przesmażonych kurek.

W naszej galerii możesz zobaczyć różne odsłony zupy kurkowej

Przepis na zupę ze świeżych grzybów Lucyny Ćwierczakiewiczowej

W książce „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej znaleźć można przepis na zimową zupę z suszonych grzybów i przepis na zupę ze świeżych rydzów lub pieczarek. Korzystając z tej metody, można zrobić zupę grzybową wprost z XIX wieku. Przytaczamy przepis według oryginalnej pisowni.

„Oczyściwszy rydze lub pieczarki i opłukawszy bardzo starannie, poszadkować cienko i ugotować w smaku z włoszczyzny wygotowanym, osolić, a gdy już będą miękkie (pieczarki gotują się daleko dłużej niż rydze), zaprawić masłem z mąką, ugotować na tej samej zupie kluski krajane i wydać na stół. W wazę wsypać pietruszki zielonej siekanej”

Zobacz w galerii rodzaje zupy kurkowej:

Kurkowa może być zabielana śmietaną, mascarpone, jogurtem greckim lub śmietankowym serkiem topionym.

Aromatyczna zupa kurkowa dla rodziny. Wypróbuj przepis na zu...

Źródło:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni