W skrócie
Kurka to potoczne określenie jasnożółtego leśnego grzyba, którego botaniczna nazwa brzmi pieprznik jadalny. Równie często określa się je jako lisiczka, liszka, lisica. Kurka obok borowika uznawana jest za szlachetne grzyby, które nadają się do wielu dań. Włosi chętnie przygotowują z kurkami risotto, a Polacy sięgają po sosy, zupy i zapiekanki. Przepisy z kurkami dają wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni. Zachęcamy, aby kurkowa nie była tylko jedyną opcją do zjedzenia w sezonie grzybowym.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć zupę kurkową
Przepis na zupę kurkową
Liczba porcji: Dla 4 – 5 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki
- 400 g oczyszczonych kurek,
- 1 marchewka,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 200 g ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 procent lub 2 serki śmietankowe topione,
- 3 g soli,
- 3 g czarnego pieprzu,
- 15 g świeżego koperku.
Zobacz także:Jak wyczyścić kurki w kilka chwil?
Jak ugotować zupę z kurek?
Przygotowanie:
- Na początku do garnka należy włożyć bulion warzywny i ustaw na małym ogniu.
- W tym czasie umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dorzuć do bulionu i gotuj.
- Kurki umyj pod bieżącą wodą i oczyść z ziemi. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż grzyby.
- Do smaku dodaj pokrojony w plastry ząbek czosnku i suszony tymianek. Po kilku minutach dopraw solą i pieprzem.
- Podsmażone grzyby dodaj do bulionu warzywnego. W tym czasie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plastry. Jeśli wolisz drobniejsze kawałki, to możesz zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Marchewkę dodaj do zupy kurkowej.
- W misce umieść śmietanę i dolej powoli chochelkę gorącej zupy, aby rozprowadzić i zahartować śmietanę przed wlaniem do zupy. Podobnie postępuj, jeśli wybierasz serek topiony.
- Zahartowaną śmietanę dolej do zupy kurkowej i zamieszaj. Gotową zupę kurkową rozlej do misek i posyp posiekanym, świeżym koperkiem.
Może cię także zainteresować:
Dodatki do zupy kurkowej
Współcześnie zupa kurkowa przygotowywana jest z wieloma dodatkami. Najczęściej zabiela się ją śmietaną, mascarpone lub dodaje kremowej konsystencji przy użyciu serków topionych. Warto wiedzieć, że zupa kurkowa z serkiem topionym będzie kaloryczna i łagodna w smaku. Taka zupa kurkowa może być podawana z:
- ziemniakami,
- drobnym makaronem,
- lub grzankami z chleba.
Świetną opcją podania jest też krem z kurek. W tym przypadku składniki należy zblendować na jednolitą konsystencję. Zupa krem z kurek będzie estetycznie wyglądać, gdy zostawimy do dekoracji odrobinę przesmażonych kurek.
W naszej galerii możesz zobaczyć różne odsłony zupy kurkowej
Przepis na zupę ze świeżych grzybów Lucyny Ćwierczakiewiczowej
W książce „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej znaleźć można przepis na zimową zupę z suszonych grzybów i przepis na zupę ze świeżych rydzów lub pieczarek. Korzystając z tej metody, można zrobić zupę grzybową wprost z XIX wieku. Przytaczamy przepis według oryginalnej pisowni.
„Oczyściwszy rydze lub pieczarki i opłukawszy bardzo starannie, poszadkować cienko i ugotować w smaku z włoszczyzny wygotowanym, osolić, a gdy już będą miękkie (pieczarki gotują się daleko dłużej niż rydze), zaprawić masłem z mąką, ugotować na tej samej zupie kluski krajane i wydać na stół. W wazę wsypać pietruszki zielonej siekanej”
Zobacz w galerii rodzaje zupy kurkowej:
Źródło:
- „365 obiadów za 5 złotych” - polona.pl
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?