Przepis na amerykańskie pancakes. Świetnie smakują z miodem, owocami, a nawet z boczkiem. Podaj puszyste placki na śniadanie

Delikatne i puszyste pancakes to śniadaniowy hit! Zobacz wskazówki, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia.
Delikatne i puszyste pancakes to śniadaniowy hit! Zobacz wskazówki, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Szukasz najlepszego przepisu na puszyste pancakes? Mam dla ciebie sprawdzony sposób na te pyszne, amerykańskie naleśniki pachnące masłem i wanilią. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję, że się przy nich nie napracujesz. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a następnie szybko usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Placuszki świetnie smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, a także podsmażonym boczkiem. Sprawdź, jakie są pyszny i wypróbuj przepis na pancakes.

W skrócie

Puszyste pancakes – sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie? Proponuję przepis na pancakes. To popularne amerykańskie naleśniki, które możesz bardzo łatwo przygotować. Pancakes są wyjątkowo delikatne, maślane i pachnące wanilią. Świetnie smakują na słodko z miodem, owocami czy twarożkiem. Ja bardzo lubię podawać je z syropem klonowym i podsmażonym boczkiem. Takie śniadanie na pewno nasyci i pomoże miło zacząć dzień. Gorąco polecam!

Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić śniadaniowe pancakes.

Przepis na puszyste pancakes

porcja ok. 10 placków
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • 300 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli.

Jak zrobić amerykańskie pancakes?

  1. Przygotowanie pancakes zacznij od rozpuszczenia masła w małym garnuszku.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier, wanilię, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Całość połącz mikserem lub łyżką.
  4. Wlej do ciasta rozpuszczone masło i wymieszaj.
  5. Smaż pancakes z obu stron na złoty kolor, na małej patelni, delikatnie natłuszczonej masłem.

Co jeść na śniadanie?

Śniadanie buduje nasz dzień, wpływa na naszą energię i samopoczucie. Warto nastawić budzik o kilka minut wcześniej, by przygotować sobie i swoim bliskim pyszne, wartościowe dania. Nie rezygnujmy z tego.

Niejedzenie śniadań wiąże się z konsekwencjami opóźnionymi nawet o dekady. Należą do nich zwłaszcza rozwój nadwagi i otyłości, jak również zaburzenia pracy wątroby — czytamy w artykule Anny Rokickiej-Żuk na Stronie Zdrowia.

Przygotowanie zdrowego i wartościowego śniadania nie musi być skomplikowane. Jeśli jesteś fanem słodkich smaków, zjedz słodkie placuszki z owocami, jogurtem, płatkami owsianymi i orzechami. Polecam szczególnie przepisy na placuszki z serka wiejskiego oraz placuszki z kaszy manny. Jeśli wolisz rozpocząć dzień konkretną porcją jajecznicy z boczkiem, dodaj do niej pokrojone warzywa i zjedz z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Skorzystaj także np. z przepisu na omlet z szynką lub szakszukę.

Delikatne i puszyste pancakes to śniadaniowy hit! Zobacz wskazówki, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia.

Przepis na amerykańskie pancakes. Świetnie smakują z miodem,...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Ilonka
Robię podobnie tylko daje połowę mleka i połowę cisowianki mocny gaz. Lekko mieszam, żeby bąbelki nie uciekły i są jeszcze smaczniejsze niż z samym mlekiem. Kiedyś to wyczytałam w internecie i rzeczywiście się sprawdza
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni