Placuszki z jabłkami. Jeden składnik sprawia, że są wyjątkowo delikatne i pyszne. Przepis na pyszny deser z karmelizowanymi jabłkami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i delikatne placuszki na serku mascarpone z karmelizowanymi jabłkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i delikatne placuszki na serku mascarpone z karmelizowanymi jabłkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na szybki deser z owocami? Proponuję przygotować placuszki z karmelizowanymi jabłkami. Takie pyszne danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek serka mascarpone do ciasta sprawia, że są wyjątkowo smaczne, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Wypróbuj przepis na placuszki z jabłkami.

Spis treści

Placuszki z karmelizowanymi jabłkami to pyszny deser na ciepło. Proponuję dodać do ciasta serek mascarpone, dzięki któremu będą bardziej delikatne. Możesz smażyć je na suchej patelni lub na niewielkiej ilości oleju. Całość pięknie pachnie wanilią i cynamonem.

Deser możesz wzbogacić gałką lodów waniliowych lub bitą śmietanką.

Przepis na placuszki z jabłkami na serku mascarpone

czas przygotowania: ok. 30 minut,
porcja na ok. 30 placuszków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jabłka,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • olej do smażenia – placuszki możesz smażyć także na suchej patelni.

Jak zrobić placuszki z jabłkami na serku mascarpone?

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj jajka, mleko, serek mascarpone, cukier i wanilię.
  3. Zmiksuj całość, aż składniki się połączą. Odstaw.
  4. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w plasterki.
  5. Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka, pokrop je cytryną i posyp cukrem. Wymieszaj i smaż je na małym ogniu, aż zmiękną i się przyrumienią.
  6. Posyp ciepłe jabłka cynamonem i wymieszaj.
  7. Na drugiej patelni podgrzej olej, kładź po łyżce ciasta i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Placuszki możesz usmażyć także na suchej patelni, ponieważ mają już w sobie tłuszcz.
  8. Podawaj placuszki jeszcze ciepłe z ciepłymi jabłkami.
Pyszne i delikatne placuszki na serku mascarpone z karmelizowanymi jabłkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Placuszki z jabłkami. Jeden składnik sprawia, że są wyjątkow...

Zobacz także inne przepisy na desery z jabłkami ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie