Ekspresowy omlet z szynką. Przepis na pyszne i szybkie śniadanie. Jak zrobić omlet?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny omlet z ulubionymi dodatkami to pomysł na sycące śniadanie. Kliknij w galerię i zobacz, jak prosto go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny omlet z ulubionymi dodatkami to pomysł na sycące śniadanie. Kliknij w galerię i zobacz, jak prosto go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na pożywne śniadanie? Mamy prosty przepis na pyszny omlet z szynką, rukolą i pomidorkami koktajlowymi. To danie z pewnością zaspokoi apetyt i doda energii. Z naszymi wskazówkami zrobisz je szybko i bez problemu. Sprawdź, jak krok po kroku przygotować sycący omlet. Życzymy smacznego!

W skrócie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego nigdy nie powinniśmy z niego rezygnować. Jeśli szukasz odmiany od popularnej jajecznicy, jajek sadzonych czy jajek na miękko lub twardo, to wypróbuj nasz przepis na omlet. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie.

Omlet robi się szybko i łatwo, a z dodatkiem świeżych warzyw zapewnia nam śniadanie fit, które z pewnością dostarczy energii na dobry dzień. Danie możemy także urozmaicać wedle naszego smaku, dodając np. ser feta, oliwki czy paprykę. Świetnie smakuje omlet na słodko, np. posmarowany dżemem.

Przepis na omlet z szynką, rukolą i pomidorami

czas przygotowania : 10 minut
porcja na 1 osobę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody lub mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 plasterki szynki lub ulubionej wędliny,
  • garść rukoli,
  • garść roszponki,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić omlet z szynką?

  1. Do miseczki wbij jajka, dodaj wodę lub mleko i roztrzep widelcem. Dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu.

  2. Umyj rukolę, roszponkę i pomidorki.

  3. Wędlinę pokrój na paseczki.

  4. Na patelni rozpuść masło i wlej jajka.

  5. Gdy masa się zetnie, przełóż omlet na drugą stronę.

    Nasza rada: najłatwiej przekręcić omlet za pomocą dużej pokrywki – przykrywamy patelnię i obracamy do góry nogami, by omlet znalazł się na pokrywce. Następnie powoli zsuwamy go na patelnię, tak, aby smażył się z drugiej strony.

  6. Smażymy, aż masa się zetnie (ok. minutę). Na gotowy omlet kładziemy wędlinę, pomidorki, rukolę i roszponkę. Całość składamy na pół i przekładamy na talerz.

Pyszny omlet z ulubionymi dodatkami to pomysł na sycące śniadanie. Kliknij w galerię i zobacz, jak prosto go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowy omlet z szynką. Przepis na pyszne i szybkie śniad...

Zobacz także inne śniadaniowe przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie