W skrócie
Co dodać do sałatki?
Każdego dnia warto zjeść solidną porcję warzyw, by zadbać o nasze zdrowie i urodę. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie sałatki na przekąskę, lunch czy kolację. Taki lekki posiłek potrafi nas nasycić, ponieważ dostarcza nam dużo cennego błonnika, a także wiele witamin i składników odżywczych.
Popularne dodatki do sałatek:
- posiekane orzechy,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika,
- kiełki,
- grzanki.
Sałatka powinna być tak skomponowana, by dostarczać nam dawkę warzyw, białka oraz odpowiednią ilość zdrowego tłuszczu, który pomaga we wchłanianiu witamin. Warto doprawić sałatkę sosem winegret lub po prostu polać oliwą z oliwek.
Lekkie sałatki na przekąskę lub obiad
Szukasz pomysłu na sałatkę? Możesz skorzystać z naszych podpowiedzi. Polecamy zarówno sałatki z kaszą, z kurczakiem, z sosem winegret czy lekkim sosem jogurtowym.
Przepisy na lekkie i zdrowe sałatki:
Dlaczego warto jeść sałatę lodową?
Sałata lodowa jest pyszna i niskokaloryczna - w 100 g produktu jest ok. 13 kcal. Warzywo to pomaga dbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ poprawia nasz metabolizm i trawienie.
Sałata lodowa zawiera witaminy A, E, D, i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i beta-karoten. Jest także źródłem żelaza, potasu wapnia i magnezu. Dzięki dużej zawartości wody sałata lodowa długo zachowuje świeżość, a jej chrupiące liście nadają się idealnie do kanapek i sałatek.
Mam dla ciebie przepis na sałatkę z sałaty lodowej. Proponuję dodać do niej pyszne i aromatyczne suszone pomidory oraz wyrazisty ser feta. Dla zdrowia i smaku warto posypać całość posiekaną natką pietruszki i podprażonymi pestkami dyni. Do takiej sałatki idealnie pasuje sos winegret z musztardą Dijon i miodem.
Sprawdź, jak zrobić chrupiącą sałatkę z suszonymi pomidorami i fetą:
Przepis na chrupiącą sałatkę z suszonymi pomidorami i fetą
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 10 minut)

Składniki:
- pół sałaty lodowej,
- kilka suszonych pomidorów,
- 100 g sera feta,
- garść pestek dyni,
- natka pietruszki,
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić chrupiącą sałatkę z suszonymi pomidorami i fetą?
- Umyj i osusz sałatę lodową. Przekrój ją na pół i jedną połowę porwij rękami na mniejsze kawałki.
- Pomidorki i fetę pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
- Zrób sos: wymieszaj sok z cytryny z miodem, musztardą, olejem, solą i pieprzem.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem.
- Na patelni podsmaż pestki dyni. Posyp nim sałatkę.
Chrupiąca sałata lodowa do obiadu. Dodaj do niej suszone pom...
Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Śniadaniowy hit dla zabieganych. Pyszna sałatka z serkiem wiejskim
- Przekąska na imprezę w 15 minut. Zobacz przepis na świnki w kocykach
- Drożdżowe ruchańce z Aniołowa, przepis na tradycyjny przysmak z Warmii i Mazur
- Najlepsze knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego. Zobacz przepis
- Placki z cukinii z piekarnika? Ten przepis to hit diety fit
- Co zrobić z papierówek? Najlepiej szarlotkę. Zobacz najlepszy przepis
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?