Do obiadu podaj prostą surówkę z marchewki z chrzanem. Tak dobrej przystawki nie zjesz nawet w restauracji. Na wiosnę to rewelacja

Wideo
od 16 lat
Surówka z marchewki z chrzanem jest prosta, szybka i bardzo smaczna. To idealny dodatek do obiadu, możesz ją jeść także jako zdrową przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni. Surówka jest wyrazista i apetycznie soczysta. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu, więc można ją zrobić na ostatnią chwilę. Sprawdź, jaka jest dobra i wypróbuj najlepszy przepis na surówkę z marchewki.
Surówka z marchewki
Życzę smacznego! Katarzyna Puczyńska

W skrócie:

Prosta surówka do obiadu – sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na szybki do przygotowania dodatek do obiadu? Polecam prosty przepis na surówkę z marchewki z chrzanem. Smakuje wyśmienicie! Surówka jest soczysta, łączy słodki i ostry smak, a także przyjemnie chrupie. Możesz podać ją do kotletów schabowych, mielonych, pieczeni czy gulaszu. Sprawdzi się także jako zdrowa przekąska. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie przepisu rodzynkami lub posiekanymi orzechami. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić wyrazistą i pyszną surówkę z marchewki.

Przepis na surówkę z marchewki z chrzanem

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18 procent lub jogurtu naturalnego gęstego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić prostą surówkę z marchewki do obiadu?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz marchewki.
  2. Zetrzyj marchewki na tarce na małych oczkach.
  3. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  4. Dodaj jabłko do marchewki i polej sokiem z cytryny (ok. 2 łyżki). Wymieszaj.
  5. W mieszczce wymieszaj chrzan, majonez, śmietanę.lub jogurt.
  6. Dopraw sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  7. Następnie polej surówkę z marchewki i chrzanu sosem i wymieszaj. Gotowe, smacznego!

Dlaczego warto jeść marchewki?

Marchewka to zdrowe, pyszne i niskokaloryczne warzywo – w 100 g marchewki jest zaledwie 27 kcal. Dostarcza nam cennych antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz wiele cennych witamin i składników odżywczych.

– Marchewka należy do najbardziej skoncentrowanych źródeł karotenów, zapewniając w zachodniej diecie nawet 65 proc. całkowitego spożycia beta-karotenu i 25 proc. pochodzącej z pożywienia witaminy A. W największej ilości w marchewce występuje beta-karoten, którego zawartość wynosi nawet 1000 mg w 100 g. Jest on związany z pektynami, które należą do rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika. Marchew zapewnia również inne przeciwutleniacze – witaminy C i E, a ponadto flawonoidy oraz związki fenolowe – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.

Regularne spożywanie marchewki wpływa pozytywnie m.in. na układ krążenia, układ odpornościowy, wzrok oraz wygląd skóry.

Czytaj również: Marchewka z groszkiem jak u babci. Przepis na apetyczny dodatek do kotletów mielonych. Dzieci będą zachwycone

Sprawdź, jak prosto i szybko możesz przygotować surówkę z marchewki z chrzanem. Smakuje wyśmienicie!

Do obiadu podaj prostą surówkę z marchewki z chrzanem. Tak d...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni