Spis treści
Ile kosztują jagodzianki u Magdy Gessler?
Magda Gessler znana jest z proponowania dań i deserów wysokiej jakości. Wiele razy porusza też kulinarną wyobraźnię zestawiając ze sobą składniki pozornie nie pasujące do siebie. Z końcem czerwca cukiernia Słodki Słony ogłosiła rozpoczęcie sprzedaży jagodzianek.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć sezonowe jagodzianki
- To już oficjalne. Pieczemy jagodzianki – stwierdzili zamieszczając zdjęcie puszystych drożdżówek z jagodami.
Jagodzianki u Magdy Gessler nigdy nie należały do tanich. Skutki inflacji widać we wzroście cen za jagodziankę. Aktualnie w cukierni mała jagodzianka kosztuje 13 złotych, a duża 23 złote. W 2021 roku należało za nie zapłacić odpowiednio 9 i 18 złotych.
Komentarze internautów
Pod wpisem na profilu na Instagramie pojawiły się komentarze na temat wysokiej ceny wypieku. Jedni zwracali uwagę, że cena jest wysoka za niespecjalnie dużą jagodziankę.
- Tak pieczecie, że nic nie ma. Człowiek ledwo przyjdzie i już brak. Nie wiem może dawajcie znać czy warto w ogóle przychodzić do was po nie… - pisała użytkowniczka Monika.
Jagodzianki w piekarniach rzemieślniczych
Małe piekarnie również nie uniknęły podwyżek. W zeszłym roku za jedną jagodziankę trzeba było zapłacić 12 złotych. W tym roku ceny wzrosły do około 14 złotych. Wiele piekarni rzemieślniczych w lipcu skupia się na wypieku jagodzianek, okrajając ofertę pozostałych słodkości.
Zapytaliśmy Maksa Smółkę, piekarza w krakowskiej piekarni Świeżo upieczona i autora bloga „Upiecz Sobie Chleb”, co wpłynęło na wzrost cen za jagodzianki. Warto wspomnieć, że na stronie Maks Smółka dzieli się przepisem na jagodzianki supreme.
- Jeśli chodzi o cenę jagodzianek, wzrosły w stosunku do zeszłego roku ze względu na stale rosnące ceny surowców, pracowników oraz jagód. Masło oraz mąka podrożały nawet o 90%, koszty utrzymania pracowników również rosną, a do tego słyszymy, że nie ma pracowników do zbierania jagód, przez co również rośnie ich cena. Wszystkie te czynniki plus pracochłonność wykonania jagodzianki składa się na ich cenę. Piekarnie nie chcą jednak oszukiwać klientów i nadal chcą sprzedawać jakościowy produkt - wypełniony po brzegi jagodami dobrej jakości, z przepysznym ciastem, które jest bogate w składniki wysokiej jakości. - opowiadał ekspert.
Piekarz dodał, że jagodzianki są wypiekiem czasochłonnym oraz wymagającym cierpliwości, przez co produkcja ich jest dłuższa, niż klasycznych drożdżówek. Stąd też często kolejki klientów oczekujących jeszcze ciepłych jagodzianek.
Tanie jagodzianki w Warszawie
Jedne z tańszych jagodzianek w Warszawie znaleźć można w Hali Mirowskiej. Można je kupić w cenie 55 złotych za kilogram. W przeliczeniu na jedną jagodziankę kosztuje ona około 7 złotych. To jedna z opcji budżetowych. Te jagodzianki są obficie nadziane owocami i hojnie posypane kruszonką.
Sezon na jagody a wysoka cena
Piekarz Maks Smółka stwierdził też za szał na jagodzianki odpowiada głównie ich sezonowość, oraz nostalgia. Według piekarza jest to bardzo smaczne otwarcie sezonu letniego i wakacyjnego.
- Wiele osób wspomina wakacje na działce, jak jedli jeszcze lekko ciepłe jagodzianki, pierogi z jagodami lub ciasta drożdżowe z jagodami. Ja sam mam wspomnienie jako dziecko jedzenia jagodzianki lepiącej się od lukru nad jeziorem mamry, odpędzając pszczoły, którym jagodzianki również przypadły do gustu. Myślę, że to właśnie ta nostalgia i sezonowość jest głównym czynnikiem. W ostatnich latach dużą rolę odegrały również media społecznościowe, rozpoczynając naprawdę jagodziankowy szał.
Mamy nadzieję, że po takiej dawce informacji wybierzecie się do ulubionej piekarni na jagodziankę!
Jagodzianki u Magdy Gessler. Tak drogo jeszcze nie było. Pie...
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?