W skrócie
Ciasto z malinami to znakomity wypiek do zrobienia w lecie i wczesną jesienią, gdy trwa sezon na te owoce. W tym przepisie, zamiast malin można też użyć innych owoców jagodowych takich jak truskawki, borówki, jagody lub agrest. Ciasto z malinami na oleju jest lekkie i delikatne. Po upieczeniu w tortownicy można przekroić je na pół i przełożyć gęstym budyniem. Zobacz przepis na szybkie ciasto z malinami.
Ciasto z malinami – przepis na oleju
Liczba porcji: dla 10–12 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 5 jajek,
- 70 g cukru,
- 180 g mąki pszennej,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 100 g malin,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Jak zrobić ciasto z malinami?
Przygotowanie:
- Jajka należy ubić z cukrem, aż podwoi objętość. Zajmie to około 3 minuty.
- Następnie należy dodać olej słonecznikowy, wodę i ocet jabłkowy.
- Kolejnym krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Keksówkę lub tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Ciasto należy wlać do formy. Maliny należy obsypać mąką ziemniaczaną i dorzucić na wierzch ciasta.
- Ciasto z malinami należy piec przez około 35 minut w temperaturze 170° Celsjusza z termoobiegiem lub 190° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Po tym czasie należy sprawdzić ciasto za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie mokry, to trzeba piec jeszcze 10 minut.
- Gotowe ciasto z malinami należy wystudzić. Przed podaniem ciasto malinowe można posypać cukrem pudrem lub przełożyć kremem na bazie mascarpone i cukru waniliowego.
Zobacz także: Malinowe marzenie. Oto 9 najlepszych przepisów na ciasta i desery z malinami, którymi zachwycisz swoich gości
Malinowe ciasta na jesień
Ciasto z malinami można przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się ciasto z kruchym spodem, malinami i bezą, malinowa chmurka, jogurtowe ciasto z malinami lub ciasto czekoladowe z malinami. Do ciasta z malinami polecamy dodać konfiturę malinową. Biszkopt z malinami można też popijać aromatyczną herbatą z sokiem malinowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?