Sycąca szakszuka na śniadanie. Przepis na pyszny posiłek, który zrobisz w 20 minut. To danie to zastrzyk energii na początek dnia

Najlepszy pomysł na pożywne śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Na zdjęciach możesz zobaczyć sposób przygotowania krok po kroku.
Najlepszy pomysł na pożywne śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Na zdjęciach możesz zobaczyć sposób przygotowania krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na pożywną szakszukę. To pyszne i proste do zrobienia danie z Bliskiego Wschodu, którego podstawą są jajka i pomidory. Smaży się je razem na patelni i często prosto z niej wyjada z kromką chleba. Szakszuka smakuje tak rewelacyjnie, że aż trudno się powstrzymać! To danie dodaje witalności i nasyci na długo.

Spis treści

Szybkie śniadanie - najlepszy przepis

Gdy mam ochotę na pożywne i sycące śniadanie, przygotowuję sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarcza sporo białka, witamin i składników mineralnych. Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako „mieszanka” lub „wielki bałagan”. Szakszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.

Zobacz w galerii, jak przygotować śniadaniową szakszukę.

Przepis na szakszukę z rukolą

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 szczypta bazylii i kuminu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • kilka kostek sera np. mozzarella lub feta,
  • szczypiorek,
  • opcjonalnie kilka listków bazylii,
  • opcjonalnie papryka.

Jak zrobić szakszukę?

Sposób przygotowania:

  1. Zaczęłam od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów — możesz je sparzyć i zdjąć skórkę lub obrać delikatnie nożykiem.
  2. Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę.
  3. Dodałam pokrojone pomidory oraz przyprawy.
  4. Całość dusiłam na małym ogniu ok. 5 min. Jeśli lubisz paprykę, to pokrój ją na kawałki i duś razem z pomidorami.
  5. W pomidorowym sosie zrobiłam trzy wgłębienia i wlałam tam jajka.
  6. Pokroiłam kilka pomidorków koktajlowych i dodałam do szakszuki.
  7. Dodałam także kilka kostek sera.
  8. Gdy jajka się ścięły, posypałam całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.Gotowe!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tradycyjna szakszuka - jakie dodatki?

Tradycyjnie szakszukę przygotowuje się z:

  • pomidorów,
  • jajek,
  • papryki,
  • cebuli,
  • przyprawy kumin,
  • świeżej kolendry.

Przepis jednak możemy dostosowywać wedle uznania, dodając ulubione dodatki np. ser, oliwki, rukolę, bekon czy szpinak. Jajka najlepiej zostawić nieco płynne, a całość posypać na koniec świeżą bazylią czy szczypiorkiem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adam
Ja szakszukę lubię jeść na kolację. Można sobie wypić do tego perłę. Idealne zakończenie dnia.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni