W skrócie
Przygotowując kapustę z grochem na Wigilię, warto pamiętać o dodaniu kminku. Poza głównymi produktami, ta przyprawa jest kluczowym i jednym z ważniejszych składników w czasie gotowania. Kminek ma właściwości ułatwiające trawienie wzdymających produktów i działanie rozkurczowe, dzięki czemu pomaga łagodzić ból brzucha. Jest też intrygującym dodatkiem smakowym. Dzięki niemu kapusta z grochem nabiera lekko anyżowego smaku.
Kapusta z grochem – przepis na Wigilię
Czas przygotowania: 1 godzina + cała noc namaczania grochu w wodzie,
liczba porcji: dla 6-8 osób.
Składniki:
- 200 g wyłuskanego żółtego grochu,
- 450 g kiszonej kapusty z marchewką,
- 1,5 l wody lub bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka kminku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Jak zrobić kapustę z grochem?
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia należy groch odcedzić i zagotować w 1,5 litra wody w garnku z grubym dnem. Groch można też gotować w bulionie warzywnym.
- Gotujący się groch należy posolić i gotować przez około 25-30 minut.
- Kiszoną kapustę należy drobno posiekać ostrym nożem. Pokrojoną kiszoną kapustę trzeba włożyć do drugiego garnka i podlać 70 ml wody.
- Garnek należy przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Na dużej patelni należy rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Składniki smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni.
- Do cebuli należy dodać odcedzoną i podgotowaną kapustę kiszoną. Całość smażyć przez 5-10 minut.
- Następnie na patelnię trzeba dodać ugotowany groch i podgotować przez parę minut.
- Gotowa wigilijna kapusta z grochem jest gotowa do podania.
Domowa kapusta z grochem i grzybami
Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie doprawić kapustę z grochem suszonymi grzybami. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak grzyby do farszu na uszka. Jednak nie trzeba ich mielić, a tylko pokroić na średniej wielkości kawałki. Wywar grzybowy można też dodać do podgotowania kapusty kiszonej. Dzięki temu zyska odświętny smak.
Zobacz także: Tradycyjna kapusta wigilijna z grzybami do zajadania. Prosty przepis na domowe danie z borowikami
Kapusta z grochem na co dzień
Poza postną kapustą wigilijną można zrobić kapustę z dodatkiem ciecierzycy i kawałków mięsa. Nie będzie to tradycyjna receptura przygotowywana na święta Bożego Narodzenia, ale z pewnością urozmaici codzienne menu. Do kapusty kiszonej polecamy dodać boczek, kiełbasę albo kawałki wędzonki, np. żeberek.
Sprawdź także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?