Popisowy sernik Izaura. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na specjalną okazję. Zobacz na filmie, jak zrobić sernik na czekoladowym cieście

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Sernik Izaura to pyszne połączenie kakaowego, wilgotnego ciasta z delikatną masą serową. Wypiek sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością posmakuje każdemu. Sernik jest bogaty w smaku i dość słodki. Proponuję posypać go jedynie odrobiną cukru pudru dla dekoracji. Można także polać go czekoladową polewą i posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Przekonaj się, jaki jest pyszny i wypróbuj przepis na najlepszy sernik. Zobacz także na filmie, jak zrobić sernik Izaura krok po kroku.

W skrócie:

Najlepszy sernik z czekoladowym ciastem

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszny sernik Izaura. To popisowy wypiek, który pięknie prezentuje się na stole. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od popularnego w latach 80. telewizyjnego hitu „Niewolnica Izaura”. Nie umiem stwierdzić, jak się ono łączy z tą telenowelą, ale na pewno mogę potwierdzić, że smakuje wyśmienicie. Wilgotne, miękkie czekoladowe ciasto świetnie pasuje do delikatnej, pachnącej wanilią masy serowej. Przygotowanie tego wypieku zajmuje nieco czasu i pracy, ale naprawdę warto. Serdecznie polecam!

Przepis na sernik Izaura

czas przygotowania: ok. 45 minut + 1 godzina pieczenia
porcja na blaszkę 23 × 33 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
masa serowa:

  • 1 kg sera półtłustego,
  • 4 jajka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru (240 g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyża cukru waniliowego,

ciasto kakaowe:

  • 4 jajka,
  • 3 duże łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru (240 g),
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyża cukru waniliowego,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 6 łyżek wody,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić sernik Izaura? Przygotowanie sernika na czekoladowym cieście krok po kroku

Przygotowanie ciasta kakaowego:

  1. W garnuszku rozpuść masło z cukrem, wanilią, kakao i wodą. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia – masy nie trzeba gotować.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą solu.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Ubij białka.
  5. Przelej przestudzoną masę kakaową do miski i zmiksuj z żółtkami oraz mąką z proszkiem do pieczenia i solą.
  6. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej ciasto kakaowe do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na bok.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie:

  1. Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Możesz kupić także ser śmietankowy z wiaderka, który nie wymaga mielenia.
  2. Utrzyj jajka z cukrem, wanilią i miękkim masłem.
  3. Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce sera.
  4. Wsyp mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy.
  5. Zmiksowaną masę wyłóż na kakaowe ciasto, tworząc nierówne kleksy. Nie wygładzaj masy.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
  7. Piecz sernik ok. 1 godzinę.
  8. Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem.

Na pyszny deser polecam także sernik gotowany z jabłkami. To szybkie do zrobienia ciasto na herbatnikach. Pysznie smakuje także klasyczny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, zwieńczony słodką, chrupiącą bezą oraz puszysty, pieczony w kąpieli wodnej sernik japoński.

Zobacz, jak zrobić wyśmienity sernik Izaura, idealny wypiek na każdą okazję. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Popisowy sernik Izaura. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto ...

Zobacz również inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni