Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych. Najprostszy przepis na lekkie ciasto bez pieczenia. Idealny na ciepłe dni

Karolina Głogowska
Sernik na zimno najlepiej przygotować dzień wcześnie.
Sernik na zimno najlepiej przygotować dzień wcześnie. freepik
Masz ochotę na lekki, puszysty deser, który dosłownie rozpływa się w ustach? Sernik na zimno z serków homogenizowanych to idealny deser na ciepłe dni. Do tego zawsze się udaje i nie potrzebujesz włączać piekarnika, żeby cieszyć się jego niesamowitym smakiem! Wypróbuj najprostszy przepis na tradycyjny sernik na zimno – raj dla podniebienia gwarantowany!

W skrócie

Nie ma chyba prostszego przepisu na sernik bez pieczenia niż ten, który chcę ci dzisiaj zaproponować. To najprostszy do zrobienia tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych. Jest to szybkie ciasto z 4 składników. Spód przygotowujemy z biszkoptów. Żeby sernik stężał, dodajemy po prostu galaretki. Jeszcze tylko owoce z galaretką na wierzch i pyszny deser gotowy. Pamiętaj jednak, aby do galaretki nie dodawać ananasów czy kiwi, ponieważ wówczas nie stężeje. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych smakuje naprawdę obłędnie. Używam do niego serków waniliowych oraz truskawkowych i dodają truskawkową galaretkę, dzięki czemu ciasto uzyskuje piękny kolor. Trzeba jednak przygotować go dzień wcześniej, ponieważ potrzebuje kilku godzin na stężenie. Ten wyśmienity deser będzie idealny do orzeźwiającej kawy na zimno.

Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Porcja: blacha 30x20 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg serków homogenizowanych (waniliowych, truskawkowych),
  • 250 g okrągłych biszkoptów,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 galaretki wiśniowe lub malinowe,
  • świeże maliny, porzeczki lub inne owoce.

Jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?

  1. Galaretki truskawkowe przygotowałam według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do ostygnięcia.
  2. Blachę wyłożyłam biszkoptami.
  3. Kiedy galaretki zaczęły tężeć, dodałam do nich serki homogenizowane, zmiksowałam i wylałam masę na biszkopty.
  4. Blachę włożyłam do lodówki na dwie godziny.
  5. W tym czasie przygotowałam malinowe galaretki i zostawiłam do ostudzenia.
  6. Wyjęłam sernik z lodówki, na wierzchu ułożyłam porzeczki i wylałam na niego tężęjące galaretki malinowe.
  7. Chłodziłam sernik w lodówce całą noc.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni