Skrótem
Mam dla ciebie przepis i kilka podpowiedzi jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które będą chrupiące i mniej tłuste. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek. Najważniejsze, by do masy ziemniaczanej dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, by placki wchłaniały mniej oleju w czasie smażenia. Istotnym, a mało znanym trikiem jest dodanie do nich skrobi, wytrąconej z odciśniętych ziemniaków. Dzięki temu będą ekstra chrupiące i pyszne.
Danie proponuję podać z gęstym jogurtem naturalnym lub greckim doprawionym odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego.
Przepis na placki ziemniaczane
czas przygotowania i smażenia: ok. 40 minut
porcja na ok. 22 placuszki
poziom trudności: średni
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.